Politika

KNEŽEVIĆ: Vlada od Zete pravi Černobil i Fukušimu

0908knezevicok
U
koliko Vlada odobri da se u krugu KAP-a izgradi postrojenje za tretiranje opasnog (radioaktivnog) otpada, biće to i definitivno zaokruživanje ekološkog genocida, koji se već punih 25 godina direktno sprovodi nad građanima Gornje Zete i šire, stav je Milana Kneževića, člana Demokratskog fronta.

KNEŽEVIĆ: Vlada od Zete pravi Černobil i Fukušimu
Portal AnalitikaIzvor

- Centar za ekotoksikološka istraživanja je još 2004. godine za potrebe Vlade uradio analizu kvaliteta vazduha, vode i zemljišta u naseljima, koja se graniče s KAP-om, i tada jasno konstatovao da život na tom području zbog enormne zagađenosti nema perspektivu! U dijelu zaštite životne sredine u Gornjoj Zeti za posljednjih dvanaest godina ništa se nije promijenilo, s tim što je stanje i dodatno pogoršano – navodi on u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Zato Knežević namjeru Vlade da gradi postrojenje za tretiranje radioaktivnog otpada u krugu KAP-a, doživljava kao stvaranje crnogorskog Černobila i Fukušime, „gdje će građani Zete biti sračunato prvi žrtvovani u cilju popune budžetskih rupa“.

- Javna tajna je da se i u ranijem periodu radioaktivni otpad skladištio u krugu KAP-a, pritom potpuno nestručno i neuslovno, uz mogućnosti stvaranja kontakta između čvrstog i tečnog radioaktivnog otpada, što može produkovati nezamislive mutacije i posljedice po životnu sredinu.

Član DF-a kaže da je i u prošlosti bilo sličnih slučajeva, ali su nadležne institucije „svjesno zatvarale oči zbog profita, koji je taj posao donosio“.

- Nakon što je Vlada razmatrala „legalizovanje“ ovakvih poslova, postavlja se pitanje: kako to uopšte i misli da sanira crne ekološke tačke, kad od ove u KAP-u pravi crnu ekološku mrlju, koja treba da prekrije pola Podgorice?! Ostaje nejasno zašto bi se i ulagalo u ovakvo postrojenje, ako je već bazen crvenog mulja prodat ukrajinskom biznismenu, ukoliko nije i odustao od kupovine, ili se njegova tehnologija tretiranja crvenog mulja pokazala kao neefikasna u proizvodnji materijala za građevinarstvo.

Šta god pokazala Studija izvodljivosti, Podgorica već ima svoju ekološku bombu, kojoj malo fali da eksplodira. Ukoliko se nastavi s ovakvim eksperimentisanjem od strane Vlade, uz zapanjujuću nebrigu prema stanovništvu, posljedice po zdravlje i živote građana Zete i čitave Podgorice mogu biti pogubne i dalekosežne – zaključuje

Knežević

.

Portal Analitika