Društvo

CCPE: Tužioci da imaju stalnost u obavljanju posla

oksudovi
K
onsultativni savjet evropskih tužilaca (CCPE) smatra da tužioci treba da imaju stalnost u profesionalnim funkcijama i da ni pod kojim okolnostima ne treba da strahuju da će ostati bez posla iz političkih razloga ili izmjena u pravosuđu.

CCPE: Tužioci da imaju stalnost u obavljanju posla
Portal AnalitikaIzvor

Ustav i zakon za njegovo sprovođenje predviđaju novi izbor vrhovnog državnog tužioca i rukovodilaca tužilaštva, a nižim tužiocima je funkcija stalna, dok se Zakonom o državnom tužilaštvu predviđa i mogućnost izbora zamjenika tužioca.

Tužilački savjet blokirao je proceduru izbora zamjenika tužilaca i podnio inicijativu Ustavnom sudu za provjeru ustavnosti odredbe o opštem izboru zamjenika tužilaca, jer smatraju da je funkcija zamjenika stalna.

Na zahtjev da se izjasni o ustavnosti odredbe o opštem izboru zamjenika tužilaca koji predviđa da se biraju novi niži tužilački službenici, CCPE je pripremio mišljenje kojim podržava stav Tužilačkog savjeta, prema kome je funkcija tužilaca stalna.

“Međunarodni standardi obezbjeđuju da tužioci treba da uživaju, kroz njihovu profesionalnu karijeru, stalnost u njihovim funkcijama i da ni pod kojim okolnostima ne treba da strahuju da će biti isključeni zbog političkih razloga ili zbog izmjena u pravosuđu koje dolaze sa margina određenih od države”, navodi se u mišljenju CCPE objavljenom na sajtu Vrhovnog državnog tužilaštva.

U zaključcima CCPE se navodi da ni pod kojim uslovima nije prihvatljivo da tužioci koji su na regularan način imenovani, mogu izgubiti svoj posao zbog izmjena u Ustavu.

“Izmjene u Ustavu i zakonu ne mogu dovesti do gubitka posla za tužioca koji je regularno izabran u skladu sa prethodnim Ustavom i zakonom”, kaže se u mišljenju.

 

 

Portal Analitika