Društvo

Cijena bezuslovne ljubavi

0908psiPOCETNA
K
ažu da se ljubav i veza između kućnog ljubimca i čovjeka ne može procijeniti, jer je osjećaj koji vas obuzme kada se umorni vratite s posla a vaš „vjerni prijatelj“ vas dočeka mašući repom – neprocjenjiv. Ipak, može se izvesti računica koliko košta držanje pasa kao kućnih ljubimaca.

Cijena bezuslovne ljubavi
Portal AnalitikaIzvor

 

Ljubav između čovjeka i njegovog „najvjernijeg prijatelja“, za one koji su se upustili u ovo iskustvo, često nema cijenu jer je u pitanju neprocjenjiva vezanost. Ipak, za one koji misle da se sve može „staviti na papir“, evo kako bi izgledao godišnji troškovnik za dražanje jednog psa srednje veličine. Naravno, cijene nisu fiksne i variraju od grada do grada, veterinarske ambulante, veličine i potreba psa i slično.

0908lutalice
Sama nabavka psa može da vas košta od 50 eura pa naviše, u zavisnosti od rase psa. Ukoliko ste od onih koji smatraju da rasa nije bitna, da je pas - pas, ma kakav oblik ušiju, repa ili boju dlake imao, onda možete da udomite psa. Udomljavljanjem pasa lutalica - osim što pomažete rješavanju problema koji već sada eskalira u nekim crnogorskim gradovima - možete i uštedjeti i prilikom nabavke hrane. Ali i posjeta veterinaru: vlasnici udomljenih pasa, u pojedinim veterinarskim ambulantama i specijalizovanim radnjama, imaju popuste na usluge i hranu koji se kreću i do 50 odsto.

Zdravlje na prvom mjestu: Ono na šta svaki vlasnik pas treba posebno da obrati pažnju jeste zdravlje njegovog ljubimca. Bitno je psu dati vakcinu protiv zaraznih bolesti, dok je vakcina protiv bjesnila obavezna po zakonu i to jednom godišnje.

Kako tvrdi sagovornik Portala Analitika, doktor veterinarske medicine Ivan Popović iz Veterinarske ambulante „Popović“ štene je najbolje nabaviti sa navršenih dva mjeseca starosti.

0908Popovic1
„Tada mu treba dati prvu vakcinu protiv opasnih bolesti štenadi, prvenstveno štenećaka i parvovirusa. Predhodno štenetu treba dati neki od preparata za eliminaciju endoparazita (paraziti u digestivnom sistemu). Nakon toga, za mjesec dana štenetu treba dati revakcinu. Troškovi eliminacije endoparazita u našoj ambulanti za štene iznose od 50 centi do 2 eura. Cijena prve vakcinacije je 10 eura, koliko iznosi i cijena revakcine. Štenetu je potrebno davati AD3 vitamin u kapima i, po potrebi, preparate kalcijuma. Cijene ovih preparata koji traju nekoliko mjeseci u našoj ambulanti su oko 10 eura ukupno“, objašnjava doktor Popović i napominje da je vlasnik psa po zakonu obavezan da svog ljubimca vakciniše protiv bjesnila, a cijena ove usluge u pomenutoj ambulanti iznosi pet eura.

„Dakle, kada se štene vakciniše protiv bjesnila, završeni su veterinarski troškovi preventivne zaštite prve godine života, koji ukupno za tri vakcine i tretman protiv endoparazita iznose manje od 30 eura“, govori sagovornik Portala Analitika.

Sumirano, preventivna zaštita tokom prve godine života, kako reče veterinar Popović staje manje od 30 eura za godinu.

Troškovi ako dođe do bolesti: Ukoliko se pas razboli, nemeću se dodatni troškovi, koji variraju od vrste oboljenja, ali i veterinarske ustanove u kojoj se četvoronožni ljubimac liječi.

Prema riječima sagovornika Portala Analitika psi najčešće obolijevaju od bolesti kože u vidu dermatitisa, zatim digestivnih smetnji i problema u kardiorespiratornom sistemu.

„Sve je veći broj politrauma kod pasa i mačaka izazvan incidentima u saobraćaju, kao i sporadični slučajevi ranjavanja oružjem, najčešće vazdušnom puškom. Najčešća opasna parazitska bolest na našem području je lajšmanija, koju prenose nevidi (vrsta flebotomina-komaraca), koja se u našoj ambulanti može dijagnostikovati pregledom krvi, a uspješno je liječimo specifičnom terapijom i cijena liječenja je veoma pristupačna“, objašnjava za čitaoce Portala Analitika doktor Popović.

0908Popovic3
Prosječna cijena liječenja psa, prema riječima doktora veterine, za sezonski dermatitis ili neko zapaljenje grla i slično, kreće se od 15 do 20 eura sa terapijom. S druge strane, cijene komplikovanih hirurških intervencija, operacije kukova, koljena i kičme, kreću se od 50 do 200 eura, u zavisnosti od vrste pacijenta, te težine intervencije. Sagovornik Portala Analitika tvrdi da su cijene pomenutih usluga u Veterinarskoj ambulanti „Popović“ „ubjedljivo najniže u regionu“ i dodaje da se veoma rijetko dešava da vlasnici odbiju intervenciju zbog visine troškova.

Higijena, hrana, slatkiši: Kako vaš „najvjerniji prijatelj“ ne bi imao problema sa dosadnim bubicama, poput krpelja i buva, na raspolaganju imate nekoliko načina pomoću kojih možete da zaštitite psa.

U zavisnosti od preparata koji koristite, na mjesečnom nivou, biće potrebno da izdvojite od četiri pa sedam eura, a cijena varira od kilaže ljubimca, kao i prodavca. Doktor Popović ističe da vlasnici svoje pse mogu zaštititi i ogrlicama, čije dejstvo traje osam mjeseci i koje se u njihovoj ambulanti mogu kupiti za oko 25 eura. On napominje da se psi mogu kupati i tretirati šamponima koji su specijalno namijenjeni za zaštitu od krpelja i buva a čija se cijena kreće od dva eura pa nadalje, u zavisnosti od proizvođača.

Ipak, sagovornik Portala Analitika naglašava da je poželjno da se psi rjeđe kupaju, najviše jednom mjesečno. Svedeno, opet na mjesečnom nivou, zaštita ljubimca staje do 10 eura.

Ono što je psu potrebno svakodnevno - jeste hrana. Naravno, cijena hrane zavisi od odabira onoga što želite da poslužite ljubimcu, a to opet zavisi od proizvođača, kilaže, fizičkih potreba psa i slično. Hrana se, osim u specijalizovanim radnjama za kućne ljubimce, može naći danas i u svim bolje snabdijevenim marketima. Na raspolaganju su razne gramaže hrane, kako granula, tako i komada mesa. U zavisnosti od preferencija, psa možete naći divljač, piletinu, govedinu i drugo, a moguće je kupiti i - vegetarijansku hranu. Dakako, uvijek ostaje i domaća kuhinja koju većina pasa više voli. Cijene gotove hrane, kako granula tako i komada mesa, kreću se od jednog eura pa nadalje, u zavisnosti od proizvođača, ali i vrste hrane.

Kao i ljudi, i psi vole da se ponekad „zaslade“, a njihove poslastice se kreću od nekoliko centi do nekoliko eura, bilo da se radi o „žvakama“ za zube, kolačićima u obliku kostiju ili komadićima različitih ukusa – piletine, sira i drugo. Napominjemo, da je hrana uglavnom jeftinija ako se kupuje u većim količinama i da često trgovci daju rabat na džakove od 15 i više kilograma. Tako, ishrana za psa srednje veličine, na mjesečnom nivou iznosi od 30 eura pa naviše, u zavisnosti od toga što se nađe u zdjelici za hranu.

Šetači i dogsiteri: Ukoliko nemate vremena da svog ljubimca izvodite redovno u šetnju ili ukoliko želite da odete na odmor - a nemate gdje da ga ostavite - i za taj problem postoji rješenje. Sve je više ljudi koji za nadoknadu od dva eura pa nadalje naplaćuju usluge šetanja ili čuvanja pasa.

Tako, na primjer, Podgoričanka Jelena Kovačević, usluge jednodnevnog čuvanja ljubimca naplaćuje 10 eura. Kako je i sama ljubitelj životinja čuvanje joj ne pada teško, a psi su smješteni kod nje u stanu. Osim pasa, manjih i srednjih rasa, nudi usluge čuvanja i ostalih životinja – ptica, zečeva, kornjača, ribica...

0908Jelena
„Cijena jednog dana u našem pansionu iznosi 10 eura. U cijenu je uračunata naša hrana ali po izboru vlasnika. Po dogovoru nudimo šetnju ujutro i uveče po sat vremena. Garantujemo da životinje neko 24 sata pazi“, objašnjava sagovornica Portala Analitika i naglašava da životinje čuva u stanu te da vlasniku garantuje „da će se njihov voljeni ljubimac osjećati kao kod svoje kuće, jer brinu uz puno pažnje, ljubavi i igre“.

-Cijena za čuvanje pasa i mačaka do 10 dana je 10 eura, od 10 do 20 dana je osam eura po danu, dok je za mjesec cijena pansiona 220 eura. Za ostale životinje je pet eura po danu, objašnjava Kovačević.

Ukoliko su psi navikli da borave u dvorištu u boksu, takvu uslugu nudi Pet Shop Dora iz Podgorice. „Za pse koji borave vani u boksevima, cijena je od pet do osam eura, zavisno od broja dana koliko pas ostaje, kao i od prohtjeva vlasnika i veličine psa. Za boravak u kući cijena je od 12 do 15 eura po danu“, objašnjava za čitaoce Portala Analitika vlasnik pansiona Zoran Petričević.

0908Petricevic1
Za boravak u pansionu kod Petričevića vlasnik treba da donese dokaz o redovnoj vakcinaciji, kao i da je pas tretiran sredstvima protiv parazita. Pansion obezbjeđuje hranu, sredstva za higijenu. U pansionu Dora psi se puštaju u ograđenom prostoru, kako bi bili aktivni.

Usluga šetanja psa može se naći od dva eura po satu, pa nadalje, u zavisnosti od dogovora, a usluge se mogu naći na društvenim mrežama, kao i putem malih oglasa.

Od kućnog ljubimca do psa spremnog za izložbu: Kako bi život bio prijatniji i „lakši“ - kako za psa tako i za vlasnika - potrebno je da ljubimci znaju „osnovna pravila ponašanja“.

U eri interneta moguće je informisati se sa raznih sajtova i blogova poznatih instruktora za pse. Na televiziji postoje i specijalni programi namijenjeni kućnim ljubimcima i dresuri pasa.

0908Sekaric1
Za Portal Analitika instruktor za obuku službenih pasa Velibor Šekarić, kaže da se dresura psa kreće od 200 eura pa čak do par hiljada, u zavisnosti od toga što se želi postići i od aktivnosti koje se rade.

„Osnovna poslušnost košta oko 400 eura. Ona podrazumijeva komande kao: pored - da pas ide uz nogu i ne vuče na komandu, sjedi - da zauzme sjedeći položaj i kratko ostane u tom položaju, mjesto - da pas zauzme ležeći položaj i ostane duže u njemu, dozivanje psa na komandu “dođi” ili po imenu psa, komanda “ne” - komanda odbijanja kad pas radi neku nepoželjnu radnju ili da je prekine, komanda “hop” - da pas savlada tj. preskoči neku prepreku ili uskoči u auto, gepek, boks i slično, aportiranje predmeta - donošenje bačene loptice ili slično, predmeta za igru i slične komande“, objašnjava sagovornik Portala Analitika.

Ukoliko se pas priprema da bude dobar čuvar kuće i ljudi, postoji disciplina „odbrana i napad“, koja košta od 500 do 1.000 eura u zavisnosti od opsega komandi i težine rada sa psom kao i potrebnog broja markiranata uključenih u ove radnje.

Prema riječima Šekarića „odbrana i napad“ ubrajaju čuvanja terena i objekata, čuvanje vlasnika, čuvanje povjerenih predmeta, kao i automobile, zaustavljanje lica u bijegu sa ugrizom, borbenost i ugriz, te smirivanje psa sa puštanjem markiranta - lica kojeg je ugrizao.

Ova disciplina, kako objašnjava instruktor za obuku službenih pasa, se nikome ne preporučuje jer pas kad jednom nauči da ugrize i da se odbrani, neminovno će to ponoviti prvi put kad se osjeti ugroženim ili osjeti da su mu gazda, teritorija ili predmet koji su mu povjereni ugroženi.

0908Sekaric3
„I to ne samo kad čovjek misli da je ugrožen već kad sam pas to procijeni, pa se lako na meti psa mogu naći i sami prijatelji kuće koji su za psa samo nepoznata lica“, ističe Šekarić.

Sagovornik Portala Analitika nudi i osnovnu “ring dresuru” koja podrazumijeva par komandi potrebnih za izložbe u eksterijeru. To su komanda “stoj” sa isticanjem psa - takozvani izložbeni stand, te komande “pored” ili “naprijed” u zavisnosti od rase psa, kaskanje uz vodiča, pokazivanje zuba kao i dodirivanje tijela sa potpunim suzbijanjem agresivnosti kako prema psima tako i prema ljudima. Ovakva vrsta obuke staje 300 eura.

Spremanje za polaganje ispita poslušnosti: Uz navedene osnovne oblike dresure postoje i raznorazni ispiti poslušnosti – koje treba da položi većina gradskih pasa, kao i pasa čuvara u raznim privrednim objektima, IPO program ili ispiti školovanih službenih pasa, te kombinovani programi prilagođeni individualnim potrebama pojedinih vlasmika. Cijena ovih dresura kreće se u rasponu od 1.000 eura do par hiljada, a podliježu im većinom službene rase pasa jer su uslov za šampionate u ljepoti ali i radu.

Prema riječima sagovornika Portala Analitika u posljednje vrijeme vlasnici traže potpunu socijalizaciji psa koja podrazumijeva navikavanje na buku, viku, dreku, automobile, pse, druge životinje, te vožnju automobilom na zadnjem sjedištu, u gepeku, u transportnom kavezu… Socijalizacija psu pomaže da bude miran dok čeka na veterinarski pregled, kao i prilikom ulaska u zatvorene prostorije, liftove, stepenice i slično.

„Ova disciplina se radi po već završenim komandama poslušnosti sa njihovom primjenom u realnim situacijama i košta 700 eura u zavisnosti od promjene terena i daljine vožnje automobilom, te potrebnog vremena. Uglavnom kod pasa koji imaju već ranije usađene mane ili traume potrebna je socijalizacija koja traje veoma drugo, nekad čak i do šest mjeseci“, objašnjava Šekarić.

Da bi pas ušao u proces dresure i treninga potrebno je i da ispunjava neke od uslova za rad sa njima. Najbitnije je da pas bude spreman psihički i fizički za radnje koje podrazumijevaju pomenute dresure.

„Pošto neki psi ranije, a neki kasnije zrijevaju, smatram da je najidealnije vrijeme za obuku sa 12 mjeseci starosti psa kada se mogu neke loše osobine izbaciti ali i ubaciti nove navike. Recimo za disciplinu „odbrana i napad“ je obavezno desetodnevno testiranje psa da bi se vidjelo da li je spreman za nju. Pas mora biti očišćen od unutrašnjih i zaštićen od spoljnih parazita, vakcinisan protiv zaraznih bolesti i bjesnila. Pas mora biti i fizički zdrav što se dokazuje uvidom u zdravstvenu knjizicu“, kaže sagovornik Portala Analitika.

snj
Šekarić
objašnjava da vrijeme obuke varira u zavisnosti od obima komandi, te može da traje od jednog do tri mjeseca ukoliko je u pitanju osnovna poslušnost, pa do šest mjeseci za „odbranu i napad“, kao i za programe školovanih službenih pasa i socijalizaciju.

„Obuka se uglavnom izvodi na našim terenima i u našim boksevima, tako što vlasnik dovede svog psa. Mi ga onda naučimo poslušnosti a kasnije vlasnik dolazi i mi prenosimo to znanje na njega, ali i učimo ih kako da funkcionišu zajedno kao cjelina. Postoji i tip obuke gdje dolazim kod vlasnika psa i radim sa psom a vlasnik u međuvremenu ponavlja naučene radnje sa psom. Kao i obuka gdje dajem savjete a vlasnik radi sam uz minimalno pokazivanje, te samo dovođenje psa na naše terene i rad vlasnika sa svojim psom. Cijena varira u zavisnosti od troškova ali su manje više prilagođene osnovnoj poslušnosti koja košta 400 eura. Obuka se može platiti i u ratama dok traje obuka“, zaključuje Velibor Šekarić instruktor za obuku službenih pasa.

Iako se ljubav i veza između kućnog ljubimca i čovjeka teško može novčano izraziti - jer su neprocjenjivi osjećaj koji vas obuzme kada se umorni vratite s posla a vaš „vjerni prijatelj“ vas dočeka mašući repom, ili ponos koji osjećate kada vas posluša i da vam šapu nakon što ga nagradite - računica se ipak može izvesti. Na vama je da dobro izvagate može li kućni budžet da podnese tu vrstu (bez)uslovne ljubavi.

Kristina ĆETKOVIĆ

Portal Analitika