Svijet

Obama dozvolio bombardovanje Iraka

obama808
A
merički predsjednik Barak Obama dozvolio je vazdušne napade na sjeverni Irak. Obama je upozorio da će do bombardovanja doći ako to bude potrebno da se Amerikanci zaštite od islamskih ekstremista i da se zaštite civili koji su pod opsadom, prenijele su svjetske agencije.

Obama dozvolio bombardovanje Iraka
Portal AnalitikaIzvor

Bijela kuća je kasno sinoć saopštila da su američki avioni već bacili iz vazduha humanitarnu pomoć za desetine hiljada pripadnika iračke vjerske manjine koje su ekstremisti opkolili i hitno su im potrebni hrana i voda, javlja AFP.

"Amerika danas dolazi u pomoć", objavio je Obama. On je rekao da je humanitarna pomoć bačena iz vazduha na zahtjev iračke vlade. Hrana i voda su dostavljene desetinama hiljada Jazida (kurdska etničko-vjerska zajednica) koji su pobjegli na jednu planinu gdje nemaju hranu i vodu.

Jazidi, koji su sljedbenici jedne stare vjere srodne zoroastrijanizmu, izbjegli su iz svojih kuća nakon što im je ekstremistička islamistička organizacija Islamska država dala ultimatum da pređu u islam, plaćaju vjerski poreze, napuste domove ili će biti pobijeni.

Obama je priznao da će mogućnost novog vojnog angažmana zabrinuti mnoge Amerikance. On je ponovo obećao da neće poslati kopnene snage u Irak i rekao je da kriza u toj zemlji neće biti riješena američkom vojnom operacijom.

"Kao glavni komandant, ja neću dozvoliti da SAD ponovo budu uvučene u još jedan rat u Iraku", rekao je američki predsjednik.

On je, međutim, kazao da su vazdušni napadi opravdani ako se Islamska država probije do američkih vojnika u sjevernom iračkom gradu Irbil i američkog konzulata u kurdskom regionu Iraka.

Vojska je poslata u Irak ove godine zbog toga što su ekstremisti iz Sirije prešli u Irak. "Kada su ugroženi životi američkih građana mi ćemo reagovati. To je moja odgovornost kao glavnog komandanta", izjavio je Obama.

On je, takođe, rekao da je dozvolio ciljane vojne napade ako bude neophodno da se pomogne iračkim snagama bezbjednosti da zaštite civile, prenosi AFP.

Obama je dan ranije hitno razgovarao sa svojim timom za nacionalnu bezbjednost. On se obratio građanima tek kada su američki vojni avioni, koji su dostavili hranu i vodu Iračanima, bezbjedno napustili sjeverni Irak.

Pentagon je saopštio da su humanitarnu pomoć dostavili jedan avion C-17 i dva aviona C-130. Oni su zajedno dostavili 72 paketa sa hranom i vodom. Oni su u pratnji dva bombardera F/A-18 poletjeli iz jedne neimenovane vazduhoplovne baze u tom regionu.

Obama je istakao da je pružanje pomoći Jazidima dužnost Amerike koja ima zadatak da pomaže širom svijeta kada ima jedinstvene kapacitete da spriječi masakr. "U tim slučajevima možemo pažljivo i odgovorno spriječiti potencijalni čin genocida", objasnio je on.

Američki zvaničnici su rekli da su spremni da ponovo bace humanitarnu pomoć iz vazduha ako to bude neophodno, ali nijesu rekli koliko brzo bi to moglo biti.

Zvaničnici američke administracije su kazali da su američki vazdušni udari u skladu sa međunarodnim pravom između ostalog i zbog toga što je iračka vlada tražila od Vašingtona da preduzme vojnu akciju.

Oni su, takođe, rekli da Obama po ustavu ima pravo da samostalno djeluje da bi zaštitio američke građane.

Međutim ne znači da će prijetnja vazdušnim udarima biti realizovana. Obama je prošlog ljeta dozvolio slične napade u Siriji, ali oni nikada nijesu izvršeni.

Portal Analitika