Politika

JONICA: Što prije donijeti Zakon o legalizaciji neformalnih objekata

0204jonica
S
NP smatra da je potrebno u što kraćem roku donijeti Zakon o legalizaciji neformalnih objekata, ali sa drugačijim i boljim  rješenjima od onih koje sadrže dosadašnji predlozi Vlade, saopštile je poslanica SNP-a Snežana Jonica.

JONICA: Što prije donijeti Zakon o legalizaciji neformalnih objekata
Portal AnalitikaIzvor

- Donošenje ovog zakona potrebno je iz više razloga, prvo - zbog potrebe i očekivanja građana da svoju imovinu konačno legalizuju, drugo-zbog interesa opštine da obezbijedi stabilan izvor prihoda koji bi bio korišćen za izgradnju infrastrukture, treće -zbog obaveze koju je Crna Gora preuzela potpisivanjem Bečke deklaracije o neformalnim naseljima u Jugoistočnoj Evropi, a koja predviđa da zemlje potpisnice teže potpunom regionalnom rješavanju neformalnih naselja do 2015.godine – navodi se u saopštenju koje je Jonica dostavila medijima.

Neformalni objekti su, kako ističe, oni objekti, ili djelovi objekata, koji su izgrađeni bez građevinske  dozvole, odnosno bez odgovarajuće tehničke dokumentacije.

- Procesom legalizacije bi se konačno izvršila evidencija broja, površine i vlasnika svih postojećih objekata na teritoriji Crne Gore, što predstavlja neophodnu aktivnost na koju SNP godinama ukazuje. Na taj način utvrdio bi se i kvalitet njihove izgradnje, njihova uklopljenost u postojeću prostorno-plansku dokumentaciju, kao i odnos postojećih i potrebnih infrastrukturnih kapaciteta. Vlasnicima neformalnih objekata bi bilo omogućeno da svoju nepokretnu imovinu uvedu u legalne tokove i da je bez tereta i ograničenja upišu kao svojinu u katastarskoj evidenciji. Sa druge strane, država Crna Gora i lokalne samouprave bi godišnje prihodovale milionske iznose po osnovama naplate naknada za komunalno opremanje, prodaje i davanja u zakup uzurpiranog zemljišta, naplate poreza na imovinu, a prihodovana sredstva bi omogućila izgradnju infrastrukturnih objekata i poboljšanje uslova stanovanja – navodi Jonica.

Ona ističe da je Zakonom o legalizaciji predvide rokovi i iznosi za plaćanje troškova legalizacije primjereni vrlo lošoj prosječnoj finansijskoj moći građana, kako bi njihove mjesečne obaveze po tom osnovu bile realno podnošljive.

- Jer, racionalnije je rokove produžiti na 40 i 20 godina (u Predlogu zakona je 20 za primarnu i 10 za ostalu neformalnu gradnju) i time obezbjediti veći broj učesnika u procesu legalizacije, sa vjerovatnijom mjesečnom naplatom, nego propisati rokove koji se zbog visine iznosa neće moći realizovati. Produženjem zadatih rokova, lokalne samouprave kao ni država sasvim sigurno neće biti na gubitku, već će naprotiv, moći dugoročno da planiraju stabilne prilive sredstava u svoje budžete, a građani će biti potpuno motivisani da ostvare ono što je u njihovom nespornom interesu –postanu formalni vlasnici svojih objekata. Na ovaj način bi se znacajno poboljšala finansijska stabilnost lokalnih samouprava, sto predstavlja problem na koji SNP već dugo ukazuje, jer posledice finansijske nestabilnosti opština najviše osjećaju građani – saopštila je Jonica.

Poslanica SNP-a je podsjetila da su iz te partije prije godinu inicirali kontrolno saslušanje ministra finansija i ministra unutrašnjih poslova na temu Analiza stanja u lokalnim samoupravama, i tokom te rasprave smo se složili o ključnim problemima u ovoj oblasti, međutim, kako je zaključila, od tada nije urađeno ništa da se to stanje poboljša.

 

Portal Analitika