Svijet

Liberija: Vanredno stanje zbog ebole

liberija
L
iberija je proglasila vanredno stanje zbog epidemije smrtonosne ebole.

Liberija: Vanredno stanje zbog ebole
Portal AnalitikaIzvor

Američki predsednik Barak Obama izjavio da je prerano da se žrtvama ove bolesti u Africi šalju ljekovi koji su u eksperimentalnoj fazi.

Predsjednica Liberije Elen Džonson Serlif noćas je proglasila vanredno stanje u zemlji i upozorila da su potrebne vanredne mjere "zbog samog opstanka države".

Liberijski parlament će danas ratifikovati ovu odluku, a isto će učiniti i parlament Sijera Leonea, gdje je vanredno stanje proglašeno prošle nedjelje.

Govoreći o "jasnoj i prisutnoj opasnosti" od virusa, koji je odnio skoro 1.000 života u zapadnoj Africi, Serlif je najavila da će vanredno stanje trajati najmanje 90 dana.

"Razmjere epidemije, zaraznost i stopa smrtnosti od ovog virusa prevazišli su kapacitete bilo koje vladine agencije ili ministarstva", rekla je ona.

U jeku poziva za međunarodnu pomoć, Obama je kazao da je suviše rano da se eksperimentalni ljekovi pošalju žrtvama ebole u Africi.

Dva američka državljana koji su radili za hrišćanske humanitarne agencije u Liberiji proteklih dana su dovedeni u SAD na liječenje.

Oni primaju eksperimentalni lek ZMapp i došlo je do poboljšanja, međutim ovaj lijek teško može da se proizvodi u velikim količinama.

Prema najnovijim podacima Svjetske zdravstvene organizacije (STO), u zapadnoj Africi je od početka godine od ebole umrlo 932 ljudi, a potvrđeno je da je 1.711 osoba inficirana ovom bolešću, uglavnom u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu.

 

Portal Analitika