Svijet

Rusija planira da zabrani uvoz voća i povrća iz EU

Ruska veterinarska služba zabraniće uvoz američke hrane, kao i voća i povrća iz Evropske unije, javila je danas ruska agencija RIA Novosti.

Portal AnalitikaIzvor

Rojters javlja da nijesu uspjeli da dobiju komentar ruskih veterinara, niti predstavnika Evropske komisije u Briselu. Ruska agencija tvrdi da će "ruski trgovci zamijeniti uvozne proizvode domaćim zbog privremenih restrikcija na uvoz hrane".

Rusija je veliki kupac američke i evropske hrane, pa je takva zabrana znak produbljenja sukoba koji je već rusko-zapadne odnose doveo na hladnoratovski nivo.

Ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio je danas zabranu uvoza poljoprivrednih proizvoda iz zemalja koje su nametnule sankcije Rusiji. U saopštenju Kremlja se kaže da je to u ruskom nacionalnom interesu. Putin je od vlade tražio da sastavi popis proizvoda koji se godinu dana neće smjeti uvoziti.

Rusi su najveći uvoznik voća i povrća iz EU: u 2011. kupili su 21,5 posto izvoza povrća EU i 28 posto voća koje je unija izvezla. Rusija uvozi i mnogo američke piletine- lani je kupila 276.000 tona što je osam posto američkog izvoza, objavilo je američko ministarstvo poljoprivrede. Jedino Meksiko uvozi više od Rusije.

Čim je Putin izdao uredbu, ruska služba za fitosanitarni nadzor objavila je da će sjutra s ambasadorima Ekvadora, Brazila, Čilea i Argentine razgovarati o mogućnosti uvoza iz tih zemalja.

(index.hr)

Portal Analitika