Zanimljivosti

Aspirin smanjuje rizik od raka crijeva, želuca i jednjaka

0608aspirinok
S
vakodnevno uzimanje aspirina smanjuje rizik od razvoja raka crijeva, želuca i jednjaka, objavili su britanski naučnici, javlja BBC. Kad bi svaka osoba u Britaniji starija od 50 godina svakodnevno koristila aspirin, naučnici predviđaju da bi to u sljedeće dvije decenije spasilo 122.000 života.

Aspirin smanjuje rizik od raka crijeva, želuca i jednjaka
Portal AnalitikaIzvor

Upozoravaju, međutim, da aspirin može izazvati unutrašnje krvarenje i da se prije početka njegovog korišćenja treba savjetovati sa ljekarima.

Naučnici sa londonskog fakulteta "Queen Mary" proučili su 200 postojećih studija o koristi i štetnosti uzimanja aspirina, što je područje trajne debate u medicinskim krugovima. Rezultati su objavljeni u časopisu "Annals of Oncology".

Pokazalo se da svakodnevno korišćenje aspirina smanjuje razvoj bolesti i smrtnosti od raka crijeva, želuca i jednjaka za 30 do 40 odsto. Korist od uzimanja aspirina vidi se nakon najmanje pet godina korišćenja.

Profesor Džek Kjuzik, vođa istraživanja, pozvao je sve starije od pedeset godina da razmotre uzimanje male doze aspirina (75mg) svakog dana punih deset godina. S obzirom na to da rizik od unutrašnjeg krvarenja raste kod starijih ljudi, on predlaže da se nakon deset godina aspirin prestane koristiti.

Kao što studija sugeriše da se 122.000 života aspirinom može spasiti, tako i navodi da ih se 18.000 zbog nuspojava može izgubiti. Zato je važno razgovarati s ljekarom prije početka korišćenja medikamenta kako bi se procijenili individualni rizici, napominju naučnici.

(BBC/SEEbiz)

Portal Analitika