Svijet

Francuzi u Londonu grade neboder od recikliranog otpada

0608neboder
F
rancuski arhitektonski studio Šartije-Korbason predstavio je plan izgradnje nebodera od "otpada" koji su napravili budući stanari.

Francuzi u Londonu grade neboder od recikliranog otpada
Portal AnalitikaIzvor

Prvi "ekološki" neboder pojaviće se u Londonu i u cjelini će biti obložen pločama od recikliranog papira i plastičnog otpada, piše portal croenergo.eu.

Neboder bi "rastao" s vremenom, u zavisnosti od toga koliko otpada naprave budući stanari, a arhitekte očekuju da bi fasada trebalo da bude gotova za godinu dana. Izgradnjom ovakvog nebodera smanjila bi se količina otpada, kao i troškovi izgradnje.

Inicijalni kostur zgrade bio bi napravljen od cijevi koje podsjećaju na skele od bambusa, a u koje bi se kasnije ugradjivali reciklirani elementi. Montažne skele rasle bi zajedno sa neboderom, te bi se tako osigurao organski rast zgrade u skladu sa potražnjom za stambenim prostorima.

Na krovu nebodera postavio bi se pogon za reciklažu, dok bi se u prizemlju nalazilo dvorište za prikupljanje različitih materijala, kao što su staklo, plastika i papir.

Jednom završen, neboder bi trebalo da ima izgled uske i visoke piramide ispunjene prozirnim panelima od recikliranog stakla i plastike, kako bi se omogućio maksimalni ulazak dnevnog svijetla u životni prostor.

U konstrukciji ovog eko-nebodera predviđene su i mini vetroelektrane, radi proizvodnje energije za napajanje liftova i obezbeđenje rasvjete.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika