Svijet

Ne nosite knjigu Orvela ako idete na Tajland

0608Orvel
S
vima koji putuju na Tajland savjetuje se da sa sobom ne nose kopiju čuvene knjige Džordža Orvela „1984“, piše "Telegraph".

Ne nosite knjigu Orvela ako idete na Tajland
Portal AnalitikaIzvor

Ovo upozorenje se navodno može vidjeti unutar magazina avio-kompanije Philippine Airlines koji se ljudima dijeli tokom ljeta i već je počeo da privlači pažnju korisnika društvenih mreža.

Putnicima ove avio-kompanije govori se da je „Tajland izuzetno bezbjedan za turiste“, ali isto tako im se i nudi i pet savjeta koji bi trebalo da im pomognu da se „stope sa okolinom“.

Ovi savjeti uključuju sljedeće instrukcije: „uvijek sa sobom nosite pasoš, ili njegovu kopiju“, „izbjegavajte nošenje crvene majice, koje su povezane sa grupom koja se protivi vojnim vlastima“ i „ne nosite čuveni roman Džordža Orvela „1984“.

„Ne želite da vas neko pomiješa sa osobama koje se protive vojnoj hunti“, navodi se dalje.

Ova knjiga postala je popularan simbol protesta nakon vojnog puča koji se desio u maju. Brojni demonstranti hapšeni su zbog toga što su čitali ovaj roman, sudeći po izvještajima, dok su projekcije filmske verzije knjige otkazane.

Međutim, ništa od toga nije spriječilo korisnike društvenih mreža da ismijavaju ove savjete.

„Nemojte disati, možda vas neko pomiješa sa demonstrantom“, napisao je jedan korisnik Tvitera.

Iako mnoga ministarstva stranih poslova ne spominju ovaj roman među savjetima za svoje državljane, u Britaniji se putnicima savjetuje da „ne kritikuju državni udar pošto je to protiv zakona kao i da budu pažljivi sa iznošenjem političkih izjava u javnosti“.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika