Svijet

Većina Škota protiv nezavisnosti

0608skotskaok
U
oči istorijskog referenduma o nezavisnosti Škotske, na škotskoj televiziji je sinoć prikazano prvo sučeljavanje voditelja kampanje za nezavisnost i kampanje za ostanak Škotske u Velikoj Britaniji. Rezultati anketa pokazuju da većina škotskih glasača nije za nezavisnost.

Većina Škota protiv nezavisnosti
Portal AnalitikaIzvor

Škoti će 18. septembra odlučivati hoće li ostati dio Ujedinjenog Kraljevstva ili izaći iz saveza sa Engleskom. Ankete pokazuju da su protivnici nezavisnosti u znatnom vođstvu nad onima koji žele da prekinu zajednicu sa Engleskom.

U TV debati, održanoj u američkom stilu, glas za nezavisnost Škotske od Londona zagovarao je škotski premijer Aleks Salmond, dok je ostanak Škotske u više od 300 godina starom savezu branio bivši britanski ministar finansija Alister Darling. Tokom debate Salmond je tvrdio da bi nezavisna Škotska mogla da izgradi pravednije i bogatije društvo. Za britansku vladu je rekao je da previše troši na nuklearno oružje, uz obećanje da nezavisna Škotska neće učestvovati u toj trci.

"Niko ne može bolje voditi Škotsku od ljudi koji u njoj žive i rade", rekao je Salmond (59) publici ispred malih ekrana i poručio da će 18. septembra imati "životnu priliku koju trebaju objeručke da iskoriste".

Po istraživanju Ipsos MORI-a, objavljenom na početku TV debate, podrška nezavisnosti popela se na 40 posto, što je za četiri posto više u odnosu na slične ankete objavljene u maju, što je ujedno najveća zabilježena podrška kampanji za nezavisnost. No, druge ankete pokazuju da  kampanja za nezavisnost gubi podršku još od kraja marta. Po njima, 54 odsto glasača protivi se nezavisnosti, što je jednako kao i u maju, dok sedam posto biračkog tijela još nije sigurno kako će glasati.

(SEEbiz)

Portal Analitika