Politika

KALUĐEROVIĆ: Mišljenje MUP-a neutemeljeno, mandat zamjeniku ističe kad i mandat gradonačelnika

0208kaludjerovicok
P
oslanik SNP-a Velizar Kaluđerović kazao je u izjavi za Portal Analitika, da mišljenje MUP-a ,koje se tiče prestanka mandata gradonačelnika Podgorice i njegovog zamjenika, nema nikakvo zakonsko utemeljenje u statutu Glavnog grada.

KALUĐEROVIĆ: Mišljenje MUP-a neutemeljeno, mandat zamjeniku ističe kad i mandat gradonačelnika
Portal AnalitikaIzvor

Kaluđerović je istakao da je Zakon o Glavnom gradu lex specijalis i da se u tom zakonu jasno propisuje da mandat zamjeniku gradonačelnika ističe prestankom mandata gradonačelnika, što je kako dodaje, unijeto i u Statut Glavnog grada.

- Mišljenje MUP-a nema nikakvo zakonsko utemeljenje u statutu Glavnog grada. Zakon o Glavnom gradu je lex specijlis i pitanje prestanka mandata zamjenika gradonačelnika uredio je drugačije nego što je to pitanje uređeno Zakonom o lokalnoj samoupravi kada je u pitanju prestanak mandata potpredsjednika opštine. Suštinska razlika je u tome što se članom 69 stav 2 Zakona o loklnoj samoupravi propisuje da mandat potpredsjenika opštine traje koliko i mandat predsjedika opštine, ali se dodaje ukoliko tim zakom nije drugačije određeno - što je suština. Takvog izuzetka nema u Zakonu o glavnom gradu i u tom zakonu se jasno propisuje da mandat zamjeniku gradonačelnika ističe prestankom mandata gradonačelnika – rekao je Kaluđerović za Portal Analitika.

Ministarstvo unutrašnjih poslova dostavilo je juče mišljenje u kojem kaže da je shodno odredbama člana 67 Zakona o lokalnoj samoupravi, propisano da kada predsjedniku opštine, u slučajevima utvrđenim zakonom, prestane mandat, funkciju predsjednika, do izbora novog predsjednika opštine, vrši potpredsjednik opštine.

Kaluđerović je naveo da je i Statut Glavnog grada preuzeo normu iz Zakona o Glavnom gradu.

- To je potpuno logično jer se ne odnose u Glavnom gradu primjenjuju norme iz Zakona o Glavnom gradu osim u slučaju kad neko pitanje nije uređeno po tom zakonu. Tako da u članu 89 stav 4 Statuta Glavnog grada propisuje – „mandat zamjenika gadonačelnika traje koliko i mandat gradonačelnika“ takođe u članu 90 propisano je da „zamjeniku gadonačelnika prestaje mandat – prestankom mandata gradonačalnika, razrješenjem ili podnošenjem ostavke“. To su norme iz zakona o Glavnom gradu koji je lex specijalis u odnosu na Zakon o lokalnoj samoupravi – rekao je Kaluđerović.

On je istakao da je potpuno jasno da se, stoga, norma  Zakona o lokalnoj samoupravi i analogija o trajanju mandata potpredsjednika opštine ne može primjeniti na zamjenika gradonačlnika.

- Mi sumnjamo da je ovakvo mišljenje MUP-a više motivisano političkim nego pravnim razlozima. Pravnim svakako nije jer ne vjerujemo da stvari o kojima sam sad govorio nijesu poznati odgovornim ljudima u MUP-u – kazao je Kaluđerović i poručio da u što kraćem roku treba pristupiti izboru gradonačelnika  i kostutuisanju skupštine Podgorice u skladu  sa zakonom o Glavnom gradu.

Portal Analitika