Novi proizvodi

Kome je potreban automobil koji razvija 466 km/h?

0508auto
P
očetkom 2014. godine Hennessey Venom GT je na Floridi postigao brzinu od 435,31 km/h, čime je nezvanično postao najbrži serijski automobil koji se legalno može voziti na javnim putevima. Američka kompanija najavila je novi model, Venom F5, koji treba da nadmaši ovaj rezultat za 30 km/h i konačno ozvaniči titulu najbržeg.

Kome je potreban automobil koji razvija 466 km/h?
Portal AnalitikaIzvor

Iako je Venom GT nadmašio svog najvećeg rivala, Bugatti Veyron Super Sport, koji je 2010. na Folcvagenovoj stazi u blizini Volfsburga zabilježio rezultat od 431,072 km/h, rekord ipak nije dobio zvaničnu potvrdu.

Naime, Venom GT je postigao rekordnu brzinu vozeći samo u jednom smjeru, a da bi rezultat postao važeći Ginisov sjvetski rekord, bilo je potrebno da automobil ponovi vožnju na istoj dionici, ali u suprotnom smjeru, nakon čega se računa prosječna najveća brzina iz obje vožnje.

Osim toga, Venom GT ne ispunjava ni drugi kriterijum, a to je broj proizvedenih primjeraka. Da bi neki model zvanično konkurisao za najbrži serijski automobil, potrebno je da bude izrađeno najmanje 30 jedinica, dok je Hennessey proizveo 29 primjeraka.

Američki proizvođač u međuvremenu je prionuo na posao. Iz kompanije su saopštili da je u pripremi model F5 koji će moći da stigne do maksimalnih 466 km/h (290 milja na sat).

Da bi u tome uspio, postojeći 7.0 litarski V8 tvin-turbo koji pokreće model Venom GT biće modifikovan kako bi proizvodio preko 1.400 ks.

U odnosu na Venom GT, F5 će imati i unaprijeđenu aerodinamiku, dok bi masa automobila trebalo da bude oko 1.300 kg.

Venom F5 biće predstavljen 2015, a u prodaji će se naći tokom 2016. godine. Američki proizvođač planira seriju od 30 primjeraka, a cijena jednog automobila iznosiće 1,2 miliona dolara bez poreza.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika