Svijet

Američki avion pobjegao od ruskih lovaca

lovACoko0408
A
merički izviđački avion ušao je prošlog mjeseca u vazdušni prostor Švedske kako bi pobjegao ruskim lovcima, objavio je Njujork tajms.

Američki avion pobjegao od ruskih lovaca
Portal AnalitikaIzvor

Do incidenta je došlo 18. jula, kad se ruski lovac približio američkom avionu RC-135 za elektronsko izviđanje, koji je u tom trenutku, kako tvrde američki zvaničnici, letio u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Baltičkog mora, piše Njujork tajms, a prenosi Rojters.

"Pilot aviona je, postupajući na profesionalan i bezbjedan način, izveo manevar kako bi izbjegao mogući susret sa ruskim avionom", navodi se u saopštenju Komande američke vojske za Evropu.

Budući da Švedska nije članica NATO, Komanda je saopštila da je taj manevar ipak bio "pogrešan".

Pošto su zbog krize oko Ukrajine odnosi između SAD i Rusije pali na najniži nivo još od Hladnog rata, zvanični Vašington je proširio obim prikupljanja obavještajnih podataka u regionu istočne Evrope, navodi Tajms.

Švedski mediji pišu da je do incidenta prošlog mjeseca došlo kad je izviđač RC-135 letio u blizini Kalinjingrada, ruske enklave između Poljske i Litvanije, u sklopu koje se nalazi i luka u kojoj je stacionirana ruska Baltička flota.

Nakon što mu se približio ruski avion, pilot RC-135 je pokušao da izbjegne taj bliski susret time što je uletio u švedski vazdušni prostor, a iz njega je izašao pošto su ga iz švedske kontrole aviosaobraćaja upozorili na grešku.

Portal Analitika