Politika

Novi izbori najbolje rješenje za izlazak iz pat pozicije

0408vlahovic
P
redsjednik Crnogrske demokratske unije (CDU) Miodrag Vlahović kazao je da je politička situacija u Podgorici konfuzna i da je to prije svega posljedica predizbornog nastupa i poruka iz koalicije Evropsko lice Podgorice (ELPG).

Novi izbori najbolje rješenje za izlazak iz pat pozicije
Portal AnalitikaIzvor

Vlahović je u intervjuu za Cdm kazao da do promjene vlasti treba da dođe, jer je to u interesu Crne Gore, a ukoliko bude vanrednih izbora njegova partija nastupiće samostalno sa jasnim programom, idejama i predlozima i neće biti nikakve dvojbe koji će biti njihovi uslovi za eventualne postizborne koalicije.

„Situacija je konfuzna i za mnoge zbunjujuća, ali je sve to, prije svega, posljedica predizbornog nastupa i poruka iz koalicije SDP i Pozitivne. Nije na nama iz CDU-a da o tome presuđujemo – naša je partija, uostalom, osnovana poslije lokalnih izbora - ali je sasvim jasno da su birači reagovali na izvjesnu neodređenost i nedefinisanost, pa je ELP dobio gotovo dvostruko manje glasova od očekivanih“, rekao je Vlahović u intervjuu za CdM.

On smatra da se ponavljane izbora nameće kao rješenje aktuelne situacije, ne samo u Podgorici, već i na nivou Crne Gore.

„Izbori se nameću kao rješenje koje bi nas izvelo iz svojevrsne “pat-pozicije”, ne samo u Podgorici, već i na nivou Crne Gore. Postoji, još uvijek, prostora i mogućnosti za nove obrte i iznenadne odluke, ali je jasno da vrijeme za to ističe i da je opcija novih izbora sasvim moguća. Što se nas u CDU tiče – kad dođu izbori, bićemo im naredni“, rekao je Vlahović.

Komentarišući izjavu predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića da zna zašto Crna Gora nije dobila poziv u NATO, ali da to ne želi da otkrije, Vlahović je rekao da je moguće da ta izjava funkcioniše kao javna poruka predsjednika jedne stranke prema koalicionom partneru.

„Ali, i na toj ravni bi bila korisna, tj. neophodna dodatna obrazloženja. S druge strane - u vezi tih razloga - ne postoje nepoznanice: nije završen posao, pa poziv nije ni uslijedio. U tom kontekstu, finalizacija reforme bezbjednosnih službi se nameće kao najjasniji zahtjev i očekivanje saveznika, mada i u drugim oblastima ima nezavršenih obaveza. Transparentnost tog procesa, u mjeri u kojoj je to moguće, bi svakako oslobodila visoke dužnosnike iskušenja da javno ističu prirodnu stvar: da znaju više i prije od drugih“, kazao je on.

Izvor: cdm.me

Portal Analitika