Svijet

Portugalija spašava najveću banku

48spiritosanto
P
ortugalija će uložiti 4,9 milijardi EUR u spasavanje svoje najveće banke, Banco Esprito Santo (BES).

Portugalija spašava najveću banku
Portal AnalitikaIzvor

To je još jedan test otpornosti eurozone na novu bankarsku krizu, nekoliko mjeseci nakon što je Lisabon prestao da prima međunarodnu pomoć.

Spasavanje BES-a je objavljeno poslije razgovora između zvaničnika Portugalije i EU tokom vikenda.

Prema planu, BES će biti podijeljena na dobru banku pod imenom Nova banka i lošu banku, koja će zadržati izlaganje problematičnim kompanijama iz poslovne grupe Esprito Santo, kao i filijali iz Angole, prenosi Capital.ba.

Gubitke loše banke preuzeće vlasnici akcija i dioničari, uključujući porodicu Esprito Santo, koja ima udio od 20 odsto, kao i francuska banka Credit Agrikole, koja ima udio od 14,6 odsto.

Nova banka biće rekapitalizovana sa 4,9 milijardi EUR iz specijalnog fonda koji je osnovan 2012. godine. Portugalijska država pozajmiće fondu 4,4 milijardi EUR. Sve štediše BES-a biće zaštićene, kao i njeni prioritetni akcionari.

Portugalijska centralna banka, koja je prije nekoliko dana saopštila da bi BES mogla biti rekapitalizovana novcem privatnih investitora, saopštila je da neće biti trošenja državnog novca zato što će zajam biti privremen.

Portugalija je prije nekoliko mjeseci okončao trogodišnji program primanja pomoći od 78 milijardi EUR od EU i Međunarodnog monetarnog fonda.

(MINA-BUSINESS)

Portal Analitika