Svijet

Izrael povukao kopnene snage iz Gaze

48izraelci
V
ećina izraelskih kopnenih snaga povučena je iz Pojasa Gaze. Izrael ipak nastavlja da cilja lansirne rampe Hamasa.

Izrael povukao kopnene snage iz Gaze
Portal AnalitikaIzvor

Povlačenje kopnenih snaga iz Pojasa Gaze odaje utisak da Izrael privodi kraju vojnu operaciju koja traje skoro mjesec dana protiv Hamasa i u kojoj je poginulo više od 1.800 Palestinaca i 66 Izraelaca, javlja AP.

Vojni portparol Peter Lerner potvrdio je da se veći dio kopnene vojske povukao iz Gaze, nakon što je zaključeno da je uništena većina podzemnih tunela prokopanih ispod granice za upade u Izrael.

Lerner je rekao da je otkriveno oko 30 tunela za "sinhronizovani napad " na jevrejsku državu, prenosi AP.

Nanijeli smo suštinsku štetu toj mreži, do obima da smo tu veliku prijetnju učinili minimalnom, rekao je Lerner.

U jeku kopnene operacije koja je počela 17. jula, 10 dana poslije početka udara iz vazduha i sa mora na Gazu, tamo su bile hiljade vojnika.

Na jugu Izraela viđena su oklopna vozila kako se prevoze na kamionima kraj granice s Gazom, dok vojnici skidaju zastave sa tenkova.

Lerner je, međutim, istakao da operacija nije još gotova i da će Izrael nastaviti da cilja lansirne rampe Hamsa i spriječiti svaki pokušaj ubacivanja na izraelsku teritoriju.

Iako je izraelski premijer Benjamin Netanijahu najavio da će nastaviti žestoku borbu protiv Hamasa, očito je da je pod međunarodnim pritiskom odlučeno da se borbe okončaju zbog velikog broja civilnih žrtava.

 

Portal Analitika