Svijet

Čovjek koji je doveo Argentinu na ivicu sloma

308paul-singer01
P
ol Singer
, filantrop koji svojom porodičnom fondacijom podržava policiju Njujorka, pomaže školama i mališanima, na Vol Stritu je poznat kao nemilosrdni direktor investicionog giganta "Eliot", koji Argentinu gura u bankrot, javljaju svjetske agencije.

Čovjek koji je doveo Argentinu na ivicu sloma
Portal AnalitikaIzvor

Milijarder čija kompanija upravlja imetkom od 23 milijarde dolara je svojevremeno, kad su se one prodavale u bescjenje, kupio argentinske državne obveznice za jedva 49 miliona dolara.

Onda je došla 2001. kad je Argentina je bila na rubu bankrota. Uslijedio je rez dugova i većina povjerilaca je pristala na nagodbu s Argentinom. Singer je, međutim, iako je tada mogao da dobije 200 miliona dolara i gotovo učetvorostručiti ono što je za to platio, tražio 800 miliona plus kamate:

- Ako ovaj naš sukob probudi vladu Argentine kako bi promijenila svoju ekonomsku politiku, još bolje - odgovorio je Singer jednom prilikom.

U toku ekonomskog foruma u Davosu, i prije odluke američkog suda, govorio je kako se s Argentinom "može dogovoriti za jedno popodne" - ali očito samo ako Argentina plati čitav iznos.

Zbog ovoga i ne čudi što ga njegovi kritičari zovu lešinarom, a među njima je i argentinska predsjednica Kristina Kiršner, koja ona njega misli kad govori o "lešinarskim fondovima" i "ucjenjivačima".

On je, ipak, uvjeren da je nevin kad je riječ o Argentini.

- Za sve što im se događa, sami si krivi. Vode užasnu poresku politiku. I onda se ta zemlja još kači s velikim firmama i jednostavno ne vraća novac koji je pozajmila - kaže Singer odgovarajući na optužbe.

Ovaj čovjek s mnogo lica, konzervativan, a ipak velikodušan u donacijama, bez skrupula i sa srcem za manjine, daje milione za podršku homoseksualnom pokretu (njegov sin je homoseksualac), ali mrzi demokrate kao što je američki predsjednik Barak Obama.

Singer je prije Argentine i Peru doveo na ivicu bankrota. Njegov metod neki zovu "konsekventnim", a neki nemilosrdnim.

Portal Analitika