Region

Linta: Zabraniti Hrvatskoj da slavi "Oluju"

0308linta
P
redsjednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta apelovao je danas na međunarodnu zajednicu da zatraži od Hrvatske da prestane da slavi vojnu operaciju “Oluja” i da kazni počinioce zločina protiv srpskog naroda tokom ratova 90-ih.

Linta: Zabraniti Hrvatskoj da slavi "Oluju"
Portal AnalitikaIzvor

Linta je u saopštenju za javnost istakao da 19 godina posle akcije hrvatske vojske “Oluja” i završetka rata na prostoru Hrvatske i Bosne i Hercegovine ne postoji iskrena spremnost hrvatske strane da se procesuiraju ratni zločini protiv srpskog naroda.

“To potvrđuje činjenica da u 2013. nije pokrenuta nijedna istraga niti je podignuta nijedna optužnica protiv pripadnika hrvatske vojske ili policije kako stoji u izveštaju hrvatskih nevladinih organizacija za ljudska prava”, naglasio je Linta.

Kako je ocijenio, u hrvatskom društvu postoji odbojnost prema prihvatanju činjenice da su postojale i srpske žrtve, kao i da ostaju otvorena pitanja obeštećenja porodicama žrtava i visokih parničnih troškova za Srbe koji su izgubili sudske postupke pred hrvatskim pravosuđem.

Linta je apelovao na predstavnike Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije, OEBS-a i Savjeta Evrope da zatraže od Hrvatske da prestane da slavi “Oluju”, da kazni počinioce zločina, da naredi plaćanje naknade štete žrtvama, da obezbijedi uslove za održiv povratak protjeranih Srba i poštuje njihova ljudska i građanska prava.

“Operacija ‘Oluja’ nije oslobodilačka akcija već udruženi zločinački poduhvat čiji je glavni cilj bio protjerivanje Srba sa svojih vjekovnih područja. Poslije te akcije došlo je do masovnog ubistva srpskih civila, pljačke i paljenja srpske imovine, sprječavanja povrataka Srba i naseljavanja Hrvata. Počinioci ratnih zločina nijesu nađeni, a još manje kažnjeni, a ubijeni nisu priznati kao žrtve rata i nema sjećanja na njih”, rekao je on.

On je protjerane Srbe i sve druge građane pozvao da prisustvuju parastosu povodom 19. godišnjice stradanja Srba u akciji “Oluja”, koji će biti održan sjutra, u ponedeljak 4. avgusta, u crkvi Svetog Marka na Tašmajdanu.

Nakon parastosa delegacija Koalicije udruženja izbeglica će u Tašmajdanskom parku položiti vjenac na spomen ploču stradalim Srbima u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, navodi se u saopštenju te organizacije.

Izvor: blic.rs

Portal Analitika