Svijet

Ništa neobično u crnim kutijama oborenog Boinga

0308boing
P
reliminarni podaci dobijeni dešifrovanjem "crne kutije" leta MH17 pokazuju da tokom leta "nije bilo vanredne situacije", piše malezijski "Nju sandej tajms".

Ništa neobično u crnim kutijama oborenog Boinga
Portal AnalitikaIzvor

Taj dnevnik, pozivajući se na izvor u grupi međunarodnih eksperata koji istražuju uzroke tragedije, navodi da je poslednji registrovani razgovor u pilotskoj kabini bio razgovor posade sa kopnenim službama kontrole leta i da u onome što se čulo "nije bilo ničeg neobičnog".

"Do sada je utvrdjeno da poslednji glas koji se čuje nije bio pilotov", rekao je taj izvor ne navodeći druge detalje istrage. 

Prema podacima malezijskog lista, sledeće sedmice mogli bi biti objelodanjeni neki preliminarni detalji o padu aviona. 

Navodi se i da nije poznato da li su međunarodni eksperti dobili od ukrajinske strane snimak razgovora dispečera sa srušenim avionom. 

Avion "Malezija erlajnza" (Malaysia Airlines) koji je letio iz Amsterdama do Kuala Lumpura, srušio se 17. jula u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine. 

Poginulo je svih 298 putnika i članova posade. 

Istražitelji razmatraju nekoliko verzija te nesreće, a jedna od glavnih je da je letjelica oborena raketom tipa "zemlja-vazduh", podsjeća Itar-Tass. 

Ruska agencija prenijela je juče iz Haga izjavu šefa međunarodne misije za potragu i prevoz posmrtnih ostataka žrtava Pitera Japan Albersberga da borbena dejstva u Donjeckoj oblasti nijesu omela rad tima na mjestu nesreće. 

Glavna potraga vodila se u oblasti naselja Grabovo, naveo je on i najavio da će se danas tim premjestiti u oblast sela Rasipnoje, gdje se nalazi dio ostataka olupine aviona, kao i da se planira da sutra, u ponedeljak, broj članova tima na terenu bude povećan do 100. 

Prvih dana posle pada, pripadnici proruskih snaga pronašli su posmrtne ostatke više od 200 žrtava, koji su prevezeni u Holandiju radi identifikacije. 

Glavni zadatak australijskih i holandskih eksperata je potraga posmrtnih ostataka preostalih žrtava i njihovih ličnih stvari, koji će takođe biti upućeni u Holadniju, čijih je najviše državljana - 196, stradalo.

Portal Analitika