Svijet

Nađeno još ostataka tijela sa MH17

lett
I
stražitelji su koristeći pse tragače danas pronašli još ostataka ljudskih tijela i ličnih stvari na mjestu pada malezijskog aviona u Istočnoj Ukrajini.

Nađeno još ostataka tijela sa MH17
Portal AnalitikaIzvor

Ovo je danas saopštio šef međunarodne misije Piter-Jap Albersberg.

On je rekao kako su 70 holandskih i australijskih istražitelja mogli drugi dan uzastopno da rade na mjestu nesreće, uprkos tome što se u blizini vode borbe između ukrajinskih i proruskih snaga, prenosi AP.

Albersberg nije detaljnije govorio o pronađenim ostacima. Njegov tim traga za ostacima još oko 80 žrtava na površini od 20 kilometara kvadratnih, što bi, kako se predviđa, moglo da potraje nedjeljama.

Ostaci žrtava se rashladnim kamionima prenose do Harkova, gdje će ih pregledati holandski, malezijski i australijski forenzičari. Nakon toga će biti poslati u Holandiju, gdje se već nalaze ostaci više od 200 žrtava, čija je identifikacija, uz velike poteškoće, u toku.

Albersberg je izrazio nadu da bi u ponedjeljak tim istražitelja na mjestu nesreće mogao da dostigne svoj puni obim od 100 ljudi.

Malezijski putnički avion sa 298 putnika i članova posade srušio se 17. jula u regionu Donjecka.

U avionu je najviše bilo holandskih državljana. Danas je tokom Gej prajda u Amsterdamu odata počast holandskim naučnicima koji su stradali na tom letu, a čiji je istraživački rad bio vezan za borbu protiv side.

 

Portal Analitika