Politika

Abazović: Lideri ELPG što prije da nađu održivo rješenje

abaz
P
oslanik Pozitivne Dritan Abazović apelovao je na čelnike koalicije Evropsko lice Podgorice, Ranka Krivokapića, Darka Pajovića i Dragana Bogojevića da nađu održivo rješenje za formiranje vlasti u Glavnom gradu, a ukoliko je ono zaista nemoguće, smatra da Bogojević treba da vrati mandat.

Abazović: Lideri ELPG što prije da nađu održivo rješenje
Portal AnalitikaIzvor

»Pozivam još jednom gospodu, Dragana Bogojevića, Ranka Krivokapića i Darka Pajovića da budu na visini zadatka i da se iskoristi istorijska šansa o formiranju opozicione vlasti, koja bi poslala Demokratsku partiju socijalista (DPS) u opoziciju«, kazao je Abazović.

On je Agenciji MINA rekao da bi volio da se Bogojević oglasi i da on bude gradonačelnik.

»Ali ukoliko zaista postoji neki njegov interni, privatni problem koji je nepoznat javnosti, ili dešavanja u Pozitivnoj ili problemi unutar Socijaldemokratske partije (SDP), zbog kog on to ne želi, najkorektnije je da vrati mandat i da naredni sa liste koalicije uđe u Skupštinu i tako deblokiramo proces i omogućimo da se formira opoziciona vlast«, kazao je Abazović.

Prema njegovim riječima, svaki drugi scenario koji bi ogrozio opoizicioni dogovor, na štetu je građana Podgorice »i takav luksuz sebi ne smijemo da dozvolimo«.

»Još jednom apelujem i na Bogojevića, Krivokapića i Pajovića da nađu održivo rješenje, a ukoliko je ono zaista nemoguće zbog bilo kog razloga, onda mislim da bi bilo dobro da Bogojević vrati mandat i da pokušamo da u jednom malo drugačijem sastavu taj dogovor i postignemo«, kazao je Abazović.

On je apelovao na lidere kolacije ELPG da pronađu održivo rješenje u vidu manjinske podrške za koju su i Socijalistička narodna partija i Demokratski front, i da od jednostavnih situacija dodatno ne komplikuju stvari.

Abazović je podsjetio da se dugo čekao SDP na izjašnjavanje, navodeći da su u jednom trenutku rekli da nema više pregovora sa DPS-om i da su spremni za manjinsku upravu sa opozicijom.

»Nakon toga sve postaje jednostavno, ali odluka Bogojevića jeste čudna. Ako smo potstigli saglasnost sa svim drugim strankama opozicije, onda to niko dalje ne bi smio da opstruira. Nismo pričali o imenima, mislim da se u vezi sa tim možemo dogovoriti, ne vidim tu problem«, naveo je on.

Abazović je kazao da bi bilo kakvo izlaženje iz dogovorenih okvira bio pokušaj da se na neodgovoran i politički nemoralan način pomogne DPS.

On je rekao da bi novi izboiri u Podgorici bili ponavljanje nikšićkog scenarija.

»I ko god bi od tih 30 odbornika, ELPG, DF i SNP-a, bio onaj zbog kog bi se sproveli novi izbori mora da zna da bi bio direktan krivac i da je učinio veliki korak nazad za demokratske procese u Crnoj Gori«, rekao je Abazović.

Komentarišući izjavu Krivokapića da zbog političkih previranja u Pozitivnoj i stava Bogojevića o tome, nema preduslova za realizaciju manjinske uprave u Podgorici, Abazović je rekao da su Krivokapiću dobrodošla previranja u Pozitivnoj da nađe alibi zbog nepostojanja jhrabrog stava za slanje DPS-a u opoziciju.

»Građani znaju da njega čekamo dva mjeseca kao mesiju da se složi da zajedno sa opozicionim partijama pravi dogovor. Što se Pozitivne tiče, taj dogovor je mogao pastii 26.maja i to Krivokapić odlično zna«, rekao je on.

Abazović je ukazao da je Krivokapić išao na pregovore sa DPS, a da je opozicija čekala da se to završi i da sada nema prepreka. (Mina)

 

 

Portal Analitika