Ostalo

Penzionisao se legendarni Žiba!

0208ziba
J
edan od najboljih odbojkaša svih vremena, Brazilac Žiba odlučio je da završi profesionalnu karijeru u 37 godini.

Penzionisao se legendarni Žiba!
Portal AnalitikaIzvor

Žiba je odlučio da prekine profesionalnu karijeru posle više od dvije decenije bavljenja odbojkom.

Brazilac, koji je igrao na poziciji primača, naveo je da je došlo vrijeme za kraj karijere u kojoj je osvojio bukvalno sve što se moglo osvojiti.

„Ovo je najteža odluka koju sam mogao da donesem u svom životu. Posle 25 godina moram da napustim teren, da napustim svoj dom. Moje putovanje je bilo prepuno pobjeda i poraza i ne žalim ni za jednim od njih. Moji fanovi, trofeji, to je ono što me je držalo da trajem ovoliko dugo i veoma mi je žao što zatvaram ovo poglavlje svog života. Radujem se novim izazovima i projektima, i veoma sam uzbuđen. Nadam se da će Žiba ostati u srcima navijača mnogo godina“, obrazložio je Žiba svoju odluku.

Žilberto Amauri de Godoj Filjo jedan je od najuspješnijih igrača koji su se ikada bavili ovim sportom. Karijeru je počeo u klubu Kuritibano, a potom je nosio dres Kokamara, Čapeka, Sao Kaetana, Nipomeda, Olimpikusa i Minasa, prije nego što se preselio u Italiju. U Brazilu je bio prvak 2001. godine.

Na ’Čizmi’ je nastupao za Jahu Feraru, a onda i Noikom Brebanka Kuneo sa kojim je uzeo Kup Italije i bio MVP, da bi 2007. godine sreću oprobao u ruskoj Iskri iz Odinstova.

Dvije godine kasnije vratio se u rodnu zemlju da bi zaigrao za Pinjeiroš, a tačku na karijeru stavio je igrajući u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Za nacionalni tim Brazila debitovao je davne 1995. godine i vjerovatno bio najzaslužniji čovjek za dominaciju te južnoameričke zemlje u poslednje dvije decenije.

Sa Selesaom je osvojio nevjerovatnih 29 trofeja, iako je početkom milenijuma bio suspendovan na nekoliko mjeseci zbog korišćenja narkotika.

2004. godine u Grčkoj vodio je Brazil do olimpijskog zlata, a osim tog uspjeha na Igrama ima i dva srebra (2008. i 2012). Čak tri puta je bio svjetski šampion i to na tri poslednja Svjetska prvenstva (2002, 2006, 2010).

Isto toliko trofeja ima u Svjetskom kupu velikih šampiona, kao i u Kupu Amerike. Dva puta je sa reprezentacijom bio najbolji u Svjetskom kupu, da bi 2007. godine stigao i do pehara na Panameričkim igrama.

Po neverovatnih osam puta osvajao je Svjetsku ligu i Šampionat Južne Amerike.

Pored timskih uspjeha, Žiba je dobio i brojna individualna priznanja. Već godinu i po posle suspenzije proglašen je za najkorisnijeg igrača Olimpijskih igara u Atini. Nagrade su se samo ređale, pa je za najboljeg igrača proglašavan na brojnim takmičenjima – Svjetska liga (2006), Svjetsko prvenstvo (2006), Svjetski kup (2007), Panameričke igre (2007). Najbolji server Svjetske lige bio je 2008, a godinu dana kasnije i najuspešniji primač Šampionata Južne Amerike.

Zbog svega što je postigao 2013. godine primljen je u Kuću slavnih u Poljskoj.Izvor: b92.net

Portal Analitika