Svijet

Sankcije Rusiji ne utiču na Južni tok

0208roisok
Š
ef austrijske naftne kompanije OMV Gerhard Rois smatra da sankcije EU protiv Rusije neće imati uticaj na izgradnju gasovoda Južni Tok.

Sankcije Rusiji ne utiču na Južni tok
Portal AnalitikaIzvor

On je u intervjuu bečkom nedeljniku "Profil" kazao da ne vjeruje da će se izgradnja odložiti ili čak spriječiti sankcijama.

"Ne vidim nikakav uticaj sankcija na Južni tok", podvukao je Rois, izražavajući uvjerenje da i EU želi da se gradi ovaj gasovod.

"Evropa bi pucala sebi u koljeno ako bi spriječila izgradnju", naglasio je Rois, koji je prije nešto više od mjesec dana potpisao ugovor sa Gazpromom o izgradnji Južnog toka kroz Austriju.

On je ujedno osudio kritike iz EU u vezi Južnog toka, ukazujući da se dionica kroz Crno More gradi uz učešće njemačkih i italijanskih preduzeća.

"To nikada nije kritikovano. Samo se kritikuje poslednjih 50 kilometara, koje mi gradimo od mađarske granice do gasnog čvora Baumgarten. Tu se diskutuje o solidarnosti Austrije", kaže Rois.

On je, takođe, ponovio lično protivljenje uvođenja sankcija Rusiji, rekavši da se njegov stav nije promijenio ni poslije obaranja malezijskog aviona nad Ukrajinom.

"Strašno je kada se pogleda šta se dešava, ali ne može se pitanje snabdijevanja vezati za političke dogadjaje", poručio je šef OMV.

On je naglasio da se njegove izjave odnose samo na sankcije vezane za gas, a ne i za ostale.

OMV je prilikom nedavne posete ruskog predsjednika Vladimira Putina Austriji potpisala ugovor o izgradnji Južnog toka, što je žestoko kritikovano od strane pojedinih zemalja članica EU uz ocjenu da zvanični Beč nije solidaran sa ostalim zemljama Unije u stavu protiv Moskve, a povodom krize u Ukrajini.

(blic.rs)

Portal Analitika