Svijet

Rojters očekuje rast prihoda. Njujork Tajms pad

0208reutersok
S
udeći po poslovnim rezultatima "Thomson Reutersa" i "The New York Timesa", privatnim informativnim agencijama prihodi rastu, dok novinskim izdavačima, koji su još uvijek u fazi prelaska na internetsko poslovanje, i dalje padaju.

Rojters očekuje rast prihoda. Njujork Tajms pad
Portal AnalitikaIzvor

Prihodi Thomson Reutersa porasli su u drugom tromjesečju jedan odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na 3,15 milijardi dolara, dok je dobit te agencije porasla sa lanjskih 403 miliona dolara na 415 milijuna.

„Bio je to još jedan kvartal stabilnog napretka, ali okruženje je i dalje izazovno“, kazao je Džim Smit, izvršni direktor Thomson Reutersa.

Tržišni izazovi posebno su veliki u Evropi, gdje ključni klijenti agencije, finansijske institucije i advokatske kancelarije, smanjuju troškove i broj radnih mjesta. Uprkos tome, Thomson Reuters ostaje pri procjeni da će prihodi agencije u ovoj godini iznositi 12,5 milijardi dolara.

Pošto su rezultati agencije bolji nego što su analitičari očekivali, cijena dionice Thomson Reutersa porasla je odmah nakon objave poslovnog izvještaja za tri posto.

S druge strane, cijena dionice The New York Timesa pala je gotovo šest posto, jer su kvartalni finansijski rezultati tog novinskog izdavača podbacili. Ukupni prihodi kompanije pali su u proteklom tromjesečju jedan posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 388,7 miliona dolara, što je najviše posljedica pada prihoda od oglašavanja u štampanim izdanjima za sedam posto.

Čista dobit The New York Timesa pala je u istom razdoblju sa lanjskih 20 miliona na 9,2 miliona dolara.

Kompanija je upozorila da i u trećem tromjesečju očekuje pad prihoda od oglašavanja, dok bi prihodi od izdavaštva trebali ostati na lanjskom nivou.

S druge strane, prihodi od pretplate na digitalne proizvode, u koje The New York Times ulaže velike napore, u proteklom su tromjesečju porasli. Pritom je broj korisnika isključivo digitalnih proizvoda kompanije dosegao 831.000, što je za 32.000 više nego u prethodnom kvartalu.

„Preostaje nam još puno posla u tranformaciji našeg poslovanja kako bismo postigli dugoročno održivi rast prihoda“, kazao je Mark Tompson, izvršni direktor The New York Timesa.

(index.hr)

foto: Screenshot reuters.com

Portal Analitika