Društvo

CEZAP: Ambalaža za namirnice nije u skladu sa standardima

0108CEZAPpressok
A
mbalaža za životne namirnice, koja se koristi na crnogorskom tržištu, nije proizvedena po usaglašenim standardima u smislu kvaliteta i označavanja, pokazalo je istraživanje Centra za zaštitu potrošača (CEZAP).

CEZAP: Ambalaža za namirnice nije u skladu sa standardima
Portal AnalitikaIzvor

Direktorica CEZAP-a Olga Nikčević kazala je da je ta nevladina organizacija sprovela treću fazu 18-omjesečnog Programa ispitivanja zdravstvene ispravnosti i kvaliteta proizvoda sa tržišta Crne Gore, u dijelu koji se odnosi na ambalažu u koju se hrana pakuje.

"Istraživanje je pokazalo da ambalaža za životne namirnice koja se nalazi na našem tržištu nije proizvedena po usaglašenim standardima u smislu kvaliteta i označavanja. Neki od ispitanih uzoraka nijesu zadovoljili uslove definisane odgovarajućom zakonskom regulativom", rekla je Nikčević na konferenciji za novinare.

Cilj istraživanja, koje je sprovedeno u junu, bio je da se pokaže koliko je ispravna ambalaža u koju se pakuju namirnice i koliko su deklaracije ispravne. Analizirale su se kese plastične mase za pakovanje hrane, primarna ambalaža za pakovanje svježeg mesa, ambalaža od lima u kojoj se pakuju proizvodi od voća i povrća i ambalaže PVC mase, odnosno flaše za mineralnu i običnu vodu u smislu obilježavanja i etiketa.

Nikčević je saopštila da je istraživanje pokazalo da je crnogorska regulativa u jednom dijelu prilično nedostatna i da bi trebalo reagovati da ona bude preciznija.

“Tada se na našem tržištu ne bi nalazio takav šareniš kakav možemo vidjeti svakodnevno, od onoga da je neka ambalaža potpuno usaglašena sa evropskim standardima i svim propisima, do nečega što nema nikakvih oznaka i što stvara opasnost da proizvod sadrži u sebi neku štetnu materiju koja može da migrira u hranu", navela je Nikčević.

CEZAP će, kako je dodala, pokrenuti inicijativu kod nadležnih da se što prije reaguje i da se odgovarajući zakon dopune i dorade.

"Sva roba koja je došla iz zemalja Evropske unije (EU) odnosno sa zapadnog tržišta, u potpunosti odgovara svim propisima. Sva je obilježena i zapakovana pravilno, ali ono što stiže iz regiona, tu imate svega i svačega", rekla je Nikčević.

Ona je navela da je posebno problematično ako na ambalaži samo piše da je kesa za zamrzivač, jer treba da piše da je namijenjena za pakovanje hrane.

Nikčević je kazala da su predstavnici CEZAP-a u prodavnicama našli konzerve koje su ulubljene i koje su bile na akcijskoj prodaji.

"Mnogo više pažnje treba posvetiti upravo ovom dijelu ispravnosti ambalaže, jer to može da bude vrlo štetno po zdravlje ljudi", upozorila je Nikčević.

Stručni saradnik CEZAP-a Milena Đurišić kazala je da je istraživanje pokazalo da se na tržištu Crne Gore nalazi ambalaža namijenjena za pakovanje hrane neusaglašenih standarda u smislu proizvodnje i označavanja namjene same ambalaže.

"Istraživanjem su obuhvaćene kese od plastične mase za pakovanje hrane. Uzeta su tri uzorka od kojih jedan nije zadovoljio zakonsku regulative. Naime u deklaraciji samog proizvoda nije bilo oznake proizvođača", kazala je Đurišić.

Od tri ispitivana uzorka, kako je precizirala, dva nijesu imala termički var, što dovodi u pitanje higijensku ispravnost samog uzorka i ostavlja mogućnost za kontaminaciju hrane.

"Kese za pakovanje napravljenje po pravim standardima moraju da imaju termički var, a u deklaraciji da su namijenjena za pakovanje hrane ili znak čaša i viljuška. Treći uzorak proizvođača Alu fix iz Austrije zadovoljio je sve zakonom predviđene norme", saopštila je Đurišić.

Ispitivana je i primarna ambalaža za svježe meso, gdje su, prema riječima Đurišić, uočena odstupanja u smislu kvaliteta.

"Najboljom primarnom ambalažom za svježe meso pokazala se ambalaža Jevrić. To je dvoslojna ambalaža, odnosno celofanski sloj sa papirnim slojem, što daje bezbjednost u smislu pakovanja svježeg mesa", kazala je Đurišić.

Kontrolisane su i limenke u kojima su pakovani proizvodi od voća i povrća.

"Uočili smo fizičke deformacije, kao i znakove korozije, a razlog više zašto smo uzeli te uzorke za obradu je zato što su se upravo proizvodi u takvoj ambalaži nalazili na akcijskoj prodaji”, saopštila je Đurišić.

Istraživanje je obuhvatilo i kontrolu plastične ambalaže u kojoj se pakuje izvorska i mineralna voda za piće, u dijelu sadržaja same deklaracije koja daje podatke o ambalaži.

“Negdje je na etiketi koja se nalazi na boci utisnut znak čaša i viljuška, na etiketi ne na boci, a negdje ga nema ni na etiketi ni na boci. A naknadno smo našli primjerke ambalaže gdje je na ambalaži utisnuta čaša i viljuška”, rekla je Đurišić.

Prema njenim riječima, velika šarolikost u smislu i označavanja i kvaliteta te vrste ambalaže na tržištu potrošača ostavlja u nedoumici.

Posljednja, treća faza istraživanja je realizovana u saradnji sa bugarskim nacionalnim udruženjem Aktivni potrošač u okviru projekta Evropski potrošački most.

(Mina biznis)

Portal Analitika