Politika

KRAH PREGOVORA: SDP većinski protiv manjinske uprave u Podgorici, novi izbori najrealniji

307predsdp
N
ovi izbori u Podgorici su najvjerovatnije rješenje nakon što se Predsjedništvo Socijaldemokratske partije, poslije odustajanja Dragana Bogojevića od kandidature za gradonačelnika Podgorice, sinoć nije izjasnilo o dokumentu koji je usaglašen sa opozicijom, saznaje Portal Analitika.

KRAH PREGOVORA: SDP većinski protiv manjinske uprave u Podgorici, novi izbori najrealniji
Portal AnalitikaIzvor

Prema saznanjima Analitike, usaglašeni koncept manjinske uprave - i prije nego što je Bogojević objelodanio svoju odluku - nije imao podršku većine članova Predsjedništva.

- Odluka Bogojevića i dešavanja u Pozitivnoj su bila okidač da se i neki manje odlučni članovi Predsjedništva u svojim izlaganjima sinoć, u novonastalim okolnostima, izjasne jasno protiv dokumenta, rekao je izvor Analitike. Prema procjenama više članova najužeg rukovodstva Socijaldemokratske partije ideja manjinske uprave u Podgorici nije bila većinski prihvaćena i na prošlim sjednicama Predsjedništva SDP, a unutar članova Glavnog odbora još je veće odbijanje te ideje.

Izvor Analitike iz vrha SDP-a ističe da je sada sasvim jasno da dalji pregovori nemaju smisla i da su novi izbori najrealnije rješnje, iako – nakon svega što se dešavalo – izbori ne odgovaraju ni SDP-u i Pozitivnoj.

Po statutu SDP-a odluku o koalicijama na lokalnom nivou donose opštinski odbori partije uz prethodnu saglasanost Glavnog odbora.

Prema dokumentu u kojem su iznijeti principi manjinske uprave novi gradonačelnik Podgorice, predsjednik Skupštine Glavnog grada kao i sekretar gradskog parlamenta bili bi izabrani na prijedlog koalicije Evropsko lice Podgorice, dok bi, prema dokumentu, svi upravni odbori Javnih preduzeća u Podgorici biti višestranački.

U naredna dva dana očekuje se reakcija lidera DF-a i SNP-a Miodraga Lekića i Srđana Milića koji će se izjasniti da li bilo kakvi dalji pregovori sa SDP-om i Pozitivnom imaju smisla.

N.Z.

Portal Analitika