Svijet

Kako se u različitim krajevim svijeta liječi mamurluk?

1405pivo
O
vaj scenario sa putovanja ili godišnjeg odmora većini će biti i te kako poznat. Napokon ne mislite o poslu, u društvu ste dragih osoba, kasna večera na terasi, boca vina, pa jedno “kratko” da se nazdravi, pa drugo, treće... a već u idućoj sceni budite se s ogromnom glavoboljom i “puzite” prema slavini da popijete vodu.

Kako se u različitim krajevim svijeta liječi mamurluk?
Portal AnalitikaIzvor

Naočare za sunce trenutno stanje mogu da sakriju jer nema te kafe koja ovaj problem može da riješi a na potez “klin se klinom izbija” nemojte ni da pomišljate. Evo zato spiska najpopularnijih "ljekova za mamurluk" iz cijeloga svijeta koje je prikupio portal "Lonely Planet". Niko ne garantuje da svi ljekovi pomažu, ali neki bar zvuče zabavno - ako ništa drugo.

Engleska

U Engleskoj se kao brzi lijek protiv mamurluka koristi kobasica umotana u masno lisnato tijesto, ali najbolje rješenje je kompletan engleski doručak. Jaja, slanina, kobasice, pasulj, paradajz, pečene paprike, pečurke i hleb ili tost namazan puterom, plus obavezni umaci sa sirćetom i paradajzom.dorucakokoko

Škotska

Njihovi susjedi Škoti vole takođe prženo, a uz to ne mogu da odole ni “haggis” kobasicama (od ovčijih iznutrica) i crnom pudingu s pecivom od krompira. Sve to lijepo zaliju Irn-Bruom, voćnim bezalkoholnim pićem bogatim kofeinom, neonsko narandžaste boje, poznatim i kao škotsko “drugo nacionalno piće”. Nakon što ste noć prije pretjerali s viskijem... prvim nacionalnim pićem.

Italija

Italijani uglavnom ne komplikuju, savjetuju da ispijete espresso ili tri, zadrijemate ispod sunčanih naočara i istrpite dok ne prođe. Ali, na Siciliji se s istim problemom nose na svoj način i koriste stari lijek, žvakanje suvog penisa bika. Iako ima ukus kao sušena govedina, genitalije bika su malo žilavije - kažu ti koji su probali...

Turska

U Turskoj su svi ludi za škembićima (tripicama), koje kombinuju sa sirćetom, slatkim paprikama, lukom - bijelim i crnim, mlijekom, jajima ili limunom. Ako ne volite škembiće, ni njemački “lijek za mamurluk” neće vam zvučati ništa bolje. “Katerfrühstück”, tj. ukiseljena haringa, krastavac i luk, jelo poznato i kao “rollmops”, bogato je proteinima koji nakon burne noći vraćaju u život.tajlandoko

Tajland

Na Tajlandu jedu prikladno nazvane „pijane nudle/rezance“, začinjeno jelo od rezanaca od pržene riže s mesom ili tofuom, sojinim umakom, lukom, povrćem i jakim čilijem, dok je u Južnoj Koreji pravi hit “haejangguk” supa puna svinjetine, kupusa, jaja, klica graška, rotkvice i zgrušane krvi bika. Bolje zvuči bez ovog poslednjeg sastojka, zar ne?

Novi Zeland

Na Novom Zelandu se opijene duše liječe pitom od mljevenog mesa i sira te čokoladnim mlijekom s malo soli. U Meksiku je lijek protiv mamurluka ljuti “cheviche”, koji još nazivaju “vuelva de la vida” (povratak u život), možda zato što se nakon previše tekile osjećate kao da umirete. Kombinacija je to škampa, plodova mora, školjaka i ostriga mariniranih u limeti, s umakom od sjeckanog paradajza, avokada, luka i čilija.

Brazil

Kada posjetite Brazil, onda se od nebrojnih “caipirnha” izliječite bahijskim ribljim gulašem s kokosovim mlijekom, lukom, bijelim lukom, korijanderom i palminim uljem.

Kanada

Kanađani pak jedu “poutine”, čips umočen u hrpu svježeg sira i smeđi umak, a tradicionalni američki lijek je ispijanje prerijske ostrige, pića s Worcestershire sosom, solju, šećerom, biberom, "živim" jajem, ljutim umakom i sokom od paradajza.

Las Vegas

Las Vegas nudi poseban tretman, autobus zvan „Raj za mamurluk“, gdje možete u potpunosti da preskočite brojne pokušaje i platite stručnjacima za mamurluk da vam vrate izgubljenu tečnost preko infuzije i da vas napumpaju vitaminima. I spremni ste za novi izlazak!

 

B92

Portal Analitika