Zanimljivosti

Teleskop Gaja spreman za istraživanje Mliječnog puta

mlijecniput0108
N
akon nekoliko neprijatnih iznenadjenja, evropski svemirskim teleskop Gaja spreman je za svoju naučnu misiju - istraživanje i mapiranje Mliječnog puta, saopštila je Evropska svemirska agencija ESA.

Teleskop Gaja spreman za istraživanje Mliječnog puta
Portal AnalitikaIzvor

- Gaja je spremna da započne svoju naučnu misiju u trajanju od pet godina, ali je njeno puštanje u rad ukazalo i na nekoliko neočekivanih anomalija - objasnila je ESA, navodeći da će uprkos tim problemima biti u stanju da u ljeto 2016. objavi prvi "katalog neba" na osnovu podataka koje teleskop bude prikupio i poslao na Zemlju.

Lansiran sa svemirske baze u Gvajani, u decembru prošle godine, Gaja se nalazi na oko 1,5 miliona kilometara od naše planete. Teleskop, čija je izgradnja koštala 740 miliona eura, ima zadatak da lokalizuje milijardu zvijeda u našoj galaksiji, od kojih će svaka biti snimljena i proučavana oko 70 puta.

Satelit treba da odredi poziciju i kretanje zvijezda kao i njihovu udaljenost od Zemlje, parametar koji je najteže dobiti. Udaljenost više od 99 odsto zvijezda nikada dosad nije precizno utvrđena.

"Faza puštanja u rad je bila teška", priznao je Timo Prusti, naučnik zadužen za projekat u okviru ESA. "Ali, sve u svemu, Gaja je u dobroj formi da održi svoja obećanja", dodao je on, prenosi AFP.

"Svi osnovni naučni ciljevi su ostvarljivi", potvrdio je Prusti.

Jedan od problema na koje su stručnjaci naišli prilikom puštanja u rad instrumenata je pojava leda na optičkim uredjajima, što je posljedica zadržavanja vode na satelitu prilikom njegovog lansiranja. Led je uklonjen zagrijevanjem uredjaja, ali će se ova operacija najvjerovatnije ponoviti tokom misije.

Drugi problem tiče se "parazitske svjetlosti" na koju je Gaja naišla, a koji će uticati na sposobnost teleskopa da detektuje blijeđe zvijezde.

"I dalje ćemo biti u prilici da analiziramo milijardu zvijezda, ako ne i više, sa 100 puta većom preciznošću nego sa Gajinim prethodnikom, Hiparkosom", naveo je Đuzepe Sari, direktor projekta Gaja.

blic.rs

Portal Analitika