Svijet

Porodica našla potopljeno blago uz obale Floride

3107florida
P
orodica sa Floride, koja je tragala za izgubljenim blagom u olupini španskog broda, našla je dio 300 godina stare ogrlice koja je pripadala uglednom španskom svešteniku.

Porodica našla potopljeno blago uz obale Floride
Portal AnalitikaIzvor


Eric Šmit, profesionalni tragač za blagom otkrio je zlatnu četvrtastu kutijicu dok je zajedno s roditeljima, koji iz hobija tragaju za izgubljenim blagom, pretraživao olupinu jednog od jedanaest brodova u španskom konvoju koji je 1715. potonuo u uraganu uz obale istočne Floride.



Španski istoričari otkrili su da taj dio odgovara jednom drugom artefaktu otkrivenom prije 25 godina. Zajedno čine tzv. piksis, kutijicu u kojoj se čuvala hostija i koja je bila pričvršćena na lanac, a oko vrata ga je nosio visoki sveštenik.



Radi se o neprocjenjivom, jedinstvenom artefaktu, rekao je Brent Brisben, šef firme koja posjeduje prava na olupine brodova iz flote Queen Jewels u Atlanskom okeanu. Šmit je prošle godine otkrio 300.000 dolara vrijedne zlatnike iz iste olupine, dodao je Brisben.



Prema zakonu, blago će se čuvati u sefu okružnog suda na Floridi, a ta američka savezna država ima pravo na 20 posto vrijednosti otkrića, dok će ostatak podijeliti Brisbenova firma i porodica Šmit.

hrt.hr

Portal Analitika