Politika

DE ĐORĐI: Crnogorski i italijanski oficiri u zajedničkom projektu “Atlanta” (VIDEO)

3107nacelnik
N
ačelnik generalštaba Italijanske ratne mornarice admiral Đuzepe de Đorđi kazao je da Italija želi da pomogne Crnoj Gori na putu ka EU i NATO, ističući važnost zajedničkih projekata koji se tiču sigurnosti na moru. Ovi projekti doprinijće da Crna Gora bude bliža NATO-u, kazao je De Đorđi. Kao konkretan primjer admiral Italijanske mornarice je istakao projekat Atlanta, koji predviđa prisustvo crnogorskih oficira i podoficira na brodovima italijanske mornarice.

DE ĐORĐI: Crnogorski i italijanski oficiri u zajedničkom projektu “Atlanta” (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Cilj je zajednička akcija protiv piraterije na moru i jačanje svih zajedničkih aktivnosti koje će doprinijeti bezbijednosti na moru, istakao je Đorđi.

"Sve te zajedničke aktivnosti pojačaće saradnju mornarica dvije zemlje, ali i doprinijeti da crnogorska mornarica bude bliža NATO-u, kazao je admiral Đorđi u Baru na svečanosti povodom uplovljavanja školskog broda Italijanske ratne mornarice, jedrenjaka “Palinuro”.

On je kazao da Italijanska ratna mornarica želi da ojača odnose koje ima sa Mornariciom Crne Gore i da zajednički radi na jačanju sigurnosti na moru.

Načelnik generalštaba Italijanske ratne mornarice je kazao da je cilj njihove posjete Crnoj Gori želja da imaju važnu ulogu u pomoći našoj zemlji na putu ka EU i NATO.

Admiral Đuzepe de Đorđi je kazao da bi želio da u Crnu Goru dolazi i kao turista, jer je pasionirani motociklista, a Crna Gora je, kako je kazao, prava zemlja za takvu vrstu putovanja.

3107Vincenzo-Del-Mona

Ambasador Italije u Crnoj Gori Vinčenco del Monako istakao je da je dolazak školskog broda „Palinuro“ događaj koji je zaokružio jednu vrlo aktivnu nedjelju bilateralnih odnosa.

„Mogli bi reći da ovom prilikom proslavljamo i uspješnu posjetu ministarke inostranih poslove Federike Mogerini i sigurno jednu promjenu brzine u bilateralnim odnosima, jer radimo sve intenzivnije i sve više", kazao je ambasador Italije.

Komandant školskog broda Italijanske ratne mornarice jedrenjaka “Palinuro”, kapetan fregate Marko Filci je istakao da je biti na čelu jednog broda sa dugom tradicijom velika odgovornost, ali i izvanredno iskustvo, jer biti tu znači ući u istoriju broda.

“Odgovornost je tim veća što se na ovom brodu vrši obuka kadeta, a taj posao je za mene veliko zadovoljstvo. Na brodu “Palinuro" se obučavaju podoficiri, dok se na čuvenom brodu “Amerigo Vespuči”, takođe jedrenjaku, obučavaju oficiri, pojasnio je kapetan fregate Filci.

 

 

 

 

 

Portal Analitika