Abiznis

Ćatović: Jugopetrol ne ide niđe iz Kotora

307Catovic
G
radonačelnica Kotora Marija Ćatović obratila se pismom ministru ekonomije dr Vladimiru Kavariću tražeći od njega da spriječi preseljenje uprave Jugopetrola AD iz Kotora u Podgoricu, saznaje Pobjeda.

Ćatović: Jugopetrol ne ide niđe iz Kotora
Portal AnalitikaIzvor

O namjeri uprave Jugopetrola naveliko se priča u Kotoru, a takav scenario najavljen je ranije u razgovoru predstavnika ove kompanije sa upravom grada. U pismu ministru ekonomije, prema informacijama Pobjede, Marija Ćatović podsjeća da je Jugopetrol osnovan u Kotoru i da je dugi niz godina uspješno obavljao svoju djelatnost u ovom gradu. Ova kompanija jedna je od značajnijih u Kotoru. Zapošljava više od 200 osoba. Preseljenjem u Podgoricu mnogi od njih, iz porodičnih razloga, ne bi mogli da putuju, zbog čega bi bili prisiljeni da prekinu radni odnos. Dakle, neminovno bi jedan dio zaposlenih ostao bez posla, a opština bez značajnih prihoda, upozorila je u pismu Marija Ćatović.

Gradonačelnica Ćatović je, kako saznaje Pobjeda, ranije pokušala da objasni generalnom direktoru Jugopetrola AD Kotor da nema razloga da se sjedište kompanije seli iz Kotora i da su ugrožene egzistencije mnogih porodica čiji je jedini izvor prihoda zarada koju ostvaruju u kompaniji.

O namjeri uprave Jugopetrola da kompaniju preseli u Podgoricu bilo je riječi i prilikom nedavne posjete premijera Mila Đukanovića Kotoru. Na sastanku sa predstavnicima lokalne samouprave, kojem je prisustvovao, osim premijera, i ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović ocijenjeno je da preseljenje kompanije Jugopetrol a.d. Kotor nije interes grada, ali ni Vlade Crne Gore.

Interes je upravo suprotan, a to znači da jedan od nekadašnjih motora razvoja naše države sjedište mora imati u Kotoru, te da se neće dozvoliti interesna kombinatorika koja je na štetu Kotora i njenih građana, jedan je od zaključaka tog sastanka.

Građani Kotora pak očekuju odgovor ministra Kavarića u najkraćem roku, a zaposleni vjeruju da će kompanija Jugopetrol ostati u Kotoru.

Kotorani koji su željeli da ostanu anonimni kažu za Pobjedu da se spekuliše da su namjere uprave da presele kompaniju plod raznih interesa crnogorskih finansijskih magova. Jer, radi se o atraktivnoj zgradi na atraktivnoj lokaciji, idealnoj za hotelske komplekse.

Možda je sve u domenu spekulacija, ali svakako da neki krupan razlog ili interes stoji iza namjere uprave Jugopetrola da seli kompaniju u Podgoricu. U tim kombinatorikama, nažalost, zaposleni su samo brojka.

Pobjeda.me

Portal Analitika