Region

Nevrijeme u Hrvatskoj, alarmantno i u Srbiji i BiH

nevr1
J
ako nevrijeme koje je u utorak u kasnim večernjim satima zahvatilo hrvatsku obalu proširilo se u srijedu na unutrašnjost zemlje, a crni oblaci donoseći kišu i jak olujni vjetar oko 15 sati stigli su i do Zagreba. Jaki udari vjetra pričinili su materijalnu štetu u hrvatskoj prijestonici i prouzrokovali poteškoće u saobraćaju, a učestale su bile i dojave građana o padu stabala i poplavljenim kolovozima, zbog čega su jedinice vatrogasne službe bile neprekidno na terenu.

Nevrijeme u Hrvatskoj, alarmantno i u Srbiji i BiH
Portal AnalitikaIzvor

Zbog jakog nevremena koje je prouzrokovalo obilne padavine, hrvatska kontrola vazduhoplovstva privremeno je obustavila pružanje usluga u vazdušnom saobraćaju, pa je u 15:10 sati zatvoren vazdušni prostor iznad cijele zemlje, navodi se u saopštenju Hrvatske kontrole zračne plovidbe. Većina tehničkih poteškoća je otklonjena, a krajem dana rađeno je na normalizaciji vazdušnog saobraćaja, navelo je hrvatsko Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Nebo je bilo crno i nad Koprivnicom, dok je u Čakovcu padao led veličine graška, navodi portal Index.hr.

Nevrijeme s obilnim padavinama koje su dan ranije najavljivali u Državnom hidrometeorološkom zavodu potopilo je Zadar, uzrokovalo je stvaranje pijavica kod Čiova i sasulo grad u Sisku.

Na sjevernom Jadranu u noći između utorka i srijede na pojedinim mjestima palo je i više od 50 litara kiše po kvadratnom metru.

Jadrolinijin brod „Prizna“ u Pašmanskom kanalu spasio je u srijedu ujutru brodić pod slovenačkom zastavom, koji je nekontrolisano plutao nošen olujnim vjetrom, i uspješno je odvezen u luku Biograd, prenijeli su hrvatski mediji.

Za riječko i dubrovačko područje proglašen je crveni, najveći stepen upozorenja na ekstremne vremenske prilike, gdje se očekuju grmljavinska nevremena i velike količine padavina, kao i jak vjetar.

nevr2
Narandžasti meteoalarm u srijedu je „upaljen“ i u BiH, zbog najavljenih obilnih kiša i jake grmljavine za neke regije – banjalučku, tuzlansku, bihaćku, kao i regije Mostara i Trebinja.

Narandžasto upozorenje daje se kada su prognozirane opasne vremenske pojave, jači i učestaliji grmljavinski procesi takvog intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasni po ljude i životinje.

I Hidrometeorološki zavod Republike Srpske upozorio je da bi, usljed obilnih pljuskova koji se očekuju, u naredna dva dana moglo doći do bujičnih poplava manjih vodotoka u sjevernom i sjeverozapadnom dijelu tog entiteta, prenijela je Fena.

Mediji u Srbiji navode da područje te zemlje danas očekuju obilne padavine sa mjestimičnim olujnim nevremenom, a nadležne službe pripravne su za reagovanje u slučaju izlivanja rijeka i pojave grada.

Sektor za vanredne situacije ministarstva unutrašnjih poslova Srbije kontaktirao je vodoprivredna preduzeća koja su nosilac odbrane od poplava na vodama prvog reda, i u ovom trenutku se vrši obilazak vodotokova i saniranje pojedinih kritičnih mjesta na nasipima, a u susret nevremenu podignut je i nivo pripravnosti specijalističkih timova za spasavanje u vodi i pod vodom.

A.N.R., Foto: Crometeo

(Pobjeda.me)

Portal Analitika