Region

Pritužba protiv Srbije u UN zbog ubistva braće Bitići

un
P
red organima UN za zaštitu ljudskih prava podnijeta je pritužba sa ciljem da se Srbija primora da istraži slučaj otmice i ubistva braće Bitići i da kazni počinioce, saopštio je danas podnosilac, međunarodna organizacija Dženeral ligitejšn.

Pritužba protiv Srbije u UN zbog ubistva braće Bitići
Portal AnalitikaIzvor

Postupak pred Radnom grupom UN za slučajeve prisilnih nestanaka (WGEID) i Specijalnim izvjestiocem UN za zaštitu istine i pravde, iniciran je tzv. "generalnom pritužbom", a pokretači su Dženeral ligitejšn i porodica Bitići.

Ilij, Mehmet i Agron Bitići, američki državljani koji su ratovali 1999. na Kosovu kao pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova, uhapšeni su na administrativnoj granici sa Srbijom. Ubijeni su u Petrovom Selu, a njihova tijela su 2001. eskshumirana iz tamošnje masovne grobnice.

Kako je saopštio Dženeral ligitejšn, pritužba WGEID-u i specijalnom izvjestiocu za promociju istine i pravde uslijedio je pošto je WGEID kritikovao Srbiju zbog nedovoljnog napretka u istrazi ratnih zločina i poziva organizacija civilnog društva iz Srbije specijalnom izvjestiocu da učini isto. (Blic)

 

 

 

Portal Analitika