TV / Film

Sto godina od rođenja Luja de Fina

2907lui
F
ilmovi s francuskim komičarem Lujom de Fina, 100 godina od njegovog rođenja, i dalje su najgledaniji filmovi u Francuskoj, sa 120 miliona gledalaca.

Sto godina od rođenja Luja de Fina
Portal AnalitikaIzvor

Parodija na Drugi svjetski rat "La grande vadrouille" (Velika krpa) s De Finom i Burvilom najgledaniji je film sa 17,27 miliona gledalaca. Film je snimljen prije 42 godine.

De Finovi filmovi se redovno prikazuju na francuski televizijima, među kojima su "La traversee de Paris" (Putovanje kroz Pariz), "Les aventures de Rabbi Jakob" (Avanture Rabija Žakoba) i popularna saga "Žandar iz Sen Tropea".

"Luj de Fin ostaje popularan jer je glumac za sve generacije. Njegove filmove često gleda cijela porodica", rekla je Sofi Adrijansen, autorka knjige o glumcu, prenosi Beta.

Nizak, ćelav, kolerik, oštrog oka, pun tikova i mrzovoljan, Luj de Fines predstavlja simbol prosječnog Franzuca.

"On je personifikacija onoga što volimo. Uvijek je smotan policajac i šeprtlja. On je sve što obožavamo da mrzimo", rekla je autorka knjige "Luj de Fin - Gledaj me ovdje, pravo u oči".

Naslov knjige je aluzija na De Finovu često izrečenu rečenicu u filmovima, uvijek praćenu smiješnom mimikom i gestikulacijom. Sofi Andijansen, koja je imala samo šest mjeseci kad je De Fin umro 1983. godine, postala je veliki obožalac glumca.

Portal Analitika