Svijet

Posmatrači OEBS-a stigli u Rostov

2907oebs
U
južni ruski region Rostov, koji se graniči sa Ukrajinom, danas je došla prva grupa posmatrača Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), da bi provjerili situaciju na granici.

Posmatrači OEBS-a stigli u Rostov
Portal AnalitikaIzvor

U misiji OEBS-a je 13 ljudi iz Francuske, Velike Britanije, Mađarske, Moldavije, Kirgistana, Tadžikistana, Kazahstana i Ukrajine, saopštio je predstavnik vlade regiona Rostova.

Posmatrači OEBS-a biće u misiji tri mjeseca i pokrivaće dva granična prelaza - Donjeck i Gukovo, a ne cijelu granicu.

Ranije danas, ministarstvo spoljnih poslova Rusije zatražilo je da Kijev zaustavi rat koji vodi protiv Ukrajinaca.

Moskva je takođe pozvala svoje zapadne partnere da utiču na vlasti u Kijevu koje su, kako je navedeno, otišle predaleko, prenosi Tanjug.

OEBS je saopštio ranije da će njegovi posmatrači danas doći na jug Rusije da nadgledaju dva granična prelaza na rusko-ukrajinskoj granici.

Predstavnica OEBS-a Tatjana Bajeva kazala je da se očekuje da će oni tamo imati sastanke sa lokalnim zvaničnicima, graničarima i carinicima.

Prema njenim riječima, oni mogu da posjete dva ruska granična prelaza već u srijedu.

OEBS je saopštio da Rusija nastoji da opovrgne tvrdnje Zapada da preko granice oružjem snabdijeva proruske snage u Ukrajini.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je danas da je granični prelaz Gukovo ponovo dospio pod udar ukrajinskih snaga koje su ispaljivale granate i pucale iz automatskog oružja.

Portal Analitika