Politika

IA: Predvidjeti budžet za mjere iz Akcionih planova za poglavlja 23 i 24

2306ia
N
evladina organizacija Institut alternativa apeluje na institucije da prilikom planiranja budžeta za narednu godinu obrate pažnju na sredstva potrebna za ispunjavanje mjera koje su Akcionim planovima za poglavlja 23 i 24 planirane za 2015. godinu.

IA: Predvidjeti budžet za mjere iz Akcionih planova za poglavlja 23 i 24
Portal AnalitikaIzvor

Prema zaključku Vlade, sve potrošačke jedinice treba da do 31. jula dostave svoj plan budžeta za 2015. godinu Ministarstvu finansija, usklađen sa usvojenim smjernicama makroekonomske i fiskalne politike. Ovi zahtjevi će činiti osnovu državnog budžeta za 2015. godinu.

- Neophodno je da se u toku formulisanja budžeta obrati posebna pažnja na Akcione planove za poglavlja 23 i 24 i predvide sredstva koja su neophodna da se planirane mjere sprovedu. Ovdje posebno mislimo na Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo pravde, Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava kao i Ministarstvo rada i socijalnog staranja, koji su označeni kao nosioci aktivnosti za najveći broj mjera u Akcionim planovima, navodi se u saopštenju Instituta alternativa.

Akcioni planovi za poglavlja 23 i 24 sadrže procjene koliko će koštati sprovođenje mjera. Prema računici Instituta alternativa, ukupni troškovi za sprovođenje Akcionih planova za poglavlja 23 i 24 su najznačajniji upravo u narednoj godini i iznose skoro 12 miliona eura.

- Na ukupnom nivou, tokom cijelog perioda koji obuhvataju (2013-2018), troškovi za sprovođenje Akcionih planova iznose oko 47 miliona eura. Pored ove sume, tu su i troškovi za izgradnju infrastrukturnih objekata, koji za period 2013-2018 iznose preko 36 miliona eura, od čega je više od 70% planirano iz donacija. Akcioni planovi moraju poslužiti kao nezaobilazan indikator za planiranje budžeta za narednu godinu. Posebno je potrebno imati u vidu najavljena revidiranja rokova za određene mjere sa čijom se realizacijom kasni – blagovoremeno objavljivanje takvih odluka je ključno za pravilno planiranje budžeta, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika