Svijet

Hamas demantovao poziv na primirje

2907gaya
V
isoki zvaničnik Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) predložio je 24-časovni prekid vatre, istakavši da govori u ime Hamasa, ali je to ubrzo demantovao portparol te islamističke organizacije, kako prenosi AP.

Hamas demantovao poziv na primirje
Portal AnalitikaIzvor

"Palestinsko rukovodstvo je nakon konsultacija s rukovodstvom Hamasa i lslamskog džihada najavilo u ime svih njih našu spremnost za momentalan humanitarni prekid vatre na 24 sata", rekao je Jaser Abed Rabo na Zapadnoj obali.

Portparol Hamsa u Gazi Sami Abu Zuhri je nakon toga istakao da "izjava gospodina Abeda Raba nije istinita i nema veze s pozicijom frakcija u ovom trenutku". Ostalo je međutim nejasno da li Zuhri odražava poglede rukovodstva Hamasa u inostranstvu, prenosi Blic.

U Izraelu je portparol vlade Mark Regev odbio da bilo šta komentariše, naveo je AP, a AFP je prenio da je Regev ocijenio da poziv na primirje "nije ozbiljan" ako se ne čuje direktno od Hamasa.

Poziv na primirje čuo se nakon što je objavljeno da je najmanje 100 Palestinaca poginulo od ponoći u najžešćem bombardovanju pojasa Gaze do sada iz vazduha, sa mora i kopna. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu upozorio je sinoć da predstoji dugotrajan sukob.

Ukupan broj žrtava dostigao je 1.156, uključujući više od 240 djece, naveli su palestinski zvaničnici. Na izraelskoj strani poginulo je 53 vojnika i troje civila.

Portal Analitika