Politika

RADULOVIĆ: Usvojene 34 preporuke u okviru Nacionalne konvencije o EU integraciji

2009radulovicPOCETNA
U
skolopu realizacije projekta Nacionalna konvencija o evropskoj integraciji Crne Gore 2013 – 2014 održan je četvrti krug sesija šest  radnih grupa na kojima je usvojeno 34 preporuke za nadležne insitutcije i oranizacije, saopštio je na današnjoj konferenciji za medije Momčilo Radulović predsjednik Evropskog pokreta Crne Gore.

RADULOVIĆ: Usvojene 34 preporuke u okviru Nacionalne konvencije o EU integraciji
Portal AnalitikaIzvor

Projekat, kako je naglašeno ,realizuju EPCG i  centar Slovačke asocijacije za spoljnu politiku uz finansijsku podršku delegacije EU u Crnoj Gori i Slovak Aid-a uz učešće Vlade i Skupštine Crne Gore.

Radna grupa jedan – pravosuđe i temeljna prava održala je četvrtu sesiju na temu „Etički kodeksi kao mehanizam kontrole rada sudija i tužilaca“ i tom prilikom je usvojeno pet preporuka.

Radna grupa dva – Pravda sloboda i bezbjednost bavila se fniansijskim istragama u predmetu organizovanog kriminala i korupcije i tom prilikom je usvojeno takođe pet preporuka.

Ostale četiri radne grupe su se bavile poljoprivredom, bezbjednošću hrane, fitosanitarnom politikom, ribarstvom kao i zaštitom životne sredine.

Radne grupe su takođe razmatrale teme Konkurencije kao i zaštite potrošača i zdravlja. Pored pomenutih 10 preporuka usvojeno je još 24 preporuke vezano zaove četiri radne grupe.

- Ove preporuke pomažu da se na što bolji način implementiraju reforme koje zahtjevaju integracije u EU zadovoljavajući pri tom interese građana i države Crne Gore. Kao što je već navedeno usvojene su 34 preporuke koje se tiču veoma aktuelnih tema u pregovorima Crne Gore sa EU. Tom prilikom pokušali smo da spojimo ono što je stanje u Crnoj Gori  i iskustva država članica EU koje su bliske nama – poručio je Radulović.

Portal Analitika