Zanimljivosti

Trikovi za manji unos ugljenih hidrata

2707ugljhidrati
V
ećina pića pretrpana je šećerima i ugljenim hidratima, ali ako baš morate da popijete nešto s društvom za vikend, izaberite alkoholna pića poput votke s dodatom mineralnom vodom i malo limuna ili svježeg krastavca.

Trikovi za manji unos ugljenih hidrata
Portal AnalitikaIzvor

Postoje dobri (cjelozrne žitarice, mahunarke) i loši ugljeni hidrati (bijelo brašno, prerađeni šećer, bijela riža). Unos velike količine loših ugljenih hidrata može da dovede do debljanja i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema. Ali, iako će dobri ugljeni hidrati u tijelo da unesu potrebne nutrijente - trebalo bi ih izbjegavati. Naravno, to ne znači da ne smijete jesti voće ili smeđu rižu, već da treba smanjiti i prilagoditi količinu ugljenih hidrata kako bi došlo do gubitka težine i boljeg zdravlja.

Izbjegavaj hljeb: Čak i onaj pripravljen od cjelozrnih žitarica prilično je loš ako želite da izgubite koji kilogram. Zaboravi na sendviče i krekere, a umjesto toga proteine stavite na kelj, salatu, spanać ili neko drugo lisnato povrće. Za više ukusa dodajte malo svježe paprike i maslinovog ulja. Ako volite hljeb za doručak, probajte namirnice bogate proteinima, kao tvrdo kuvana jaja, šejkove ili jogurte bez masnoća.

Zamijenite voće povrćem: To ne znači da voće nije dobro. Ali, banane, jabuke i grožđe imaju dosta ugljenih hidrata i prirodnih šećera, pa ih zamijenite krastavcem, paprikom ili hrskavim celerom.

Neko povrće je puno ugljenih hidrata: Kada izbjegavate ugljene hidrate, treba da pripazite na unos graška, kukuruza, mrkve i mladog krompira.

Pazite na začine: Kečap i roštiljski umak su puni ugljenih hidrata, pa ih zamijenite senfom, svježim začinskim biljem, sirćetom, svježim limunovim sokom i paprikom.

Pazite što pijete: Većina pića pretrpana je šećerima i ugljenim hidratima, ali ako baš morate da popijete nešto s društvom za vikend, izaberite alkoholna pića poput votke s dodatom mineralnom vodom i malo limuna ili svježeg krastavca.

Recite „ne“ desertima: Šećer je zaista loš. Ako želite da smršate, dobro je da izbjegavate sve deserte i slatkiše. Ako imate potrebu za nečim slatkim nakon večere, popijte šolju vrućeg čaja ili hladnog zelenog čaja s malo bademovog mlijeka.

Specijalni zahtjevi ne sputavaju: Ako izlazite na večeru, nemojte da se plašite već pitate konobara ili konobaricu da se hrana pripremi onako kako želite. Na primjer, dupla porcija povrća umjesto krompira ili riba koja nije pohovana u mrvicama od hljeba.

Foto: index.hr

Portal Analitika