Društvo

MPR: Na javne pozive za podršku sektoru ribarstva stigla 23 zahtjeva

2607ribanje
N
a dva javna poziva za dodjelu podrške iz Agrobudžeta za 2014. za razvoj sektora ribarstva i akvakulture, stigla su 23 zahtjeva profesionalnih ribara i njihovih  udruženja, koji su prepoznali potrebu da adaptiraju i osavremene ribolovne plovne objekte i alate, i nabave potrebnu opremu, stoji u saopštenju PR službe Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoj (MPR).

MPR: Na javne pozive za podršku sektoru ribarstva stigla 23 zahtjeva
Portal AnalitikaIzvor

Komisija Ministarstva poljoprivrede ocijenila je da svi pristigli zahtjevi ispunjavaju kriterijume poziva, a njihovim podnosiocima juče su potpisana rješenja o dodjeli podrške.

„Po osnovu Javnog poziva za dodjelu podrške za prilagođavanje dimenzija oka na saku mreže, koji je bio objavljen 14. aprila ove godine, podršku je dobilo 11 profesionalnih ribara. Podrška je osmišljena sa ciljem da ribari prilagode dimenzije otvora na ribarskim mrežama, tako da prilikom izlova kroz mrežu prođu i tako se sačuvaju manje, odnosno mlađe riblje vrste. Naučna istraživanja demerzalnih i pelagičnih resursa pokazala su trend opadanja bio mase u Jadranskom moru, kada je u pitanju izlov demerzalnih vrsta. Naučna tijela Generalne komisije za ribarstvo u Mediteranu (GFCM), čija je Crna Gora punopravna članica, predložila su uvođenje preventivnih mjera u izlovu demerzalnih resursa. Jedna od njih je povećanje oka na saku mreže. Time će se djelimično sačuvati raspoloživi resursi, omogućiti brži oporavak stokova i obezbijediti odživo ribarstvo“, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Drugi javni poziv, takođe objavljen 14. aprila ove godine, odnosio se na podršku osavremenjivanju postojećih plovnih objekata dužine 4-10 metara, kako bi se postigla veća efikasnost ulova i tehnike u malom privrednom ribolovu. Kroz ovaj poziv podršku će dobiti 12 profesionalnih ribara i udruženja, za rekonstrukciju i modernizaciju postojećih plovila i nabavku savremene opreme, kao što su sonari, GPS-uređaji, uređaji za otkrivanje ribe (fish finderi) i drugo.

„Podršku za prilagođavanje ribolovnog alata - mreža koča, prema kriterijumima javnog poziva, mogli su dobiti podnosioci zahtjeva koji ispunjavaju četiri uslova: plovni objekti moraju biti evidentirani u Registru ribolovnih plovnih objekata koji vodi Ministarstvo, pčovni objekti moraju posjedovati instaliran funkcionalan uređaj za satelitski sistem monitoringa ribolovnih plovnih objekata, njihovi vlasnici moraju redovno u toku godine dostavljati Dnevnike o ulovu, i da su vlasnici sa plovnim objektima tokom 2013. godine bili u ribolovu najmanje 20 ribolovnih dana“, stoji u saopštenju.

Za podršku osavremenjivanju plovnih objekata mogli su se prijaviti nosioci ribolovne dozvole za obavljanje velikog ili malog privrednog ribolova, koji su redovno u toku godine dostavljali Ministarstvu Dnevnike o ulovu.

Foto: irenaskoric.com

Portal Analitika