Svijet

VIDEO: Izrael izgradio "lažni grad" u kom se specijalci obučavaju za rat u Gazi

2507layni_grad
S
pecijalci izraelske vojske trenutno su angažovani u pojasu Gaze, gdje je u toku opsežna akcija protiv Hamasa. Borbe se u Gazi vode "prsa u prsa", u uskim gradskim uličicama, gdje se sukobljavaju specijalci i dobro naoružane grupe Hamasa. Taj način ratovanja dosta se razlikuje od svih dosadašnjih, a izraelska vojska je za potrebe priprema izgradila poseban grad u kom se vojnci obučavaju za novu vrstu rata.

VIDEO: Izrael izgradio "lažni grad" u kom se specijalci obučavaju za rat u Gazi
Portal AnalitikaIzvor


Ovaj džinovski centar predstavlja praktično poseban vještački grad i nalazi se u blizini baze Celim u pustinji Nagav, odmah pored pojasa Gaze. Baza zauzima površinu od 20 kvadratnih kilometara i dosad su je osim izraelske koristile i druge svjetske vojne sile (pre svega SAD), kao i mirovne trupe UN.



Izgradnja ovog centra nazvanog "Baladija" ("grad" na arapskom) završena je 2005. godine i koštala je 45 miliona dolara. Novinar "Vajsa" Aleks Miler imao je priliku da prođe obuku zajedno s izraelskim vojnicima, a cio proces je zabilježen i u dokumentarnom filmu.



Izgled identičan onom u savremenom gradu olakšava vojnicima da se pripreme za sukobe s pobunjenicima poput onih koji su u toku u Gazi u ovom trenutku, za razliku od sukoba konvencionalnih vojski iz istorije ratovanja.



Velika promjena u načinu ratovanja izraelske vojske desila se 2002. godine, kada je zauzet grad Nablus u sjevernom dijelu Zapadne obale. Umjesto da prolaze ulicama ovog grada, izraelski vojnici su eksplozivom uništavali zidove i prolazili su između zgrada.



Lažni grad Baladija ima 600 zgrada, a komandanti imaju mogućnost da prilagođavaju izgled grada za potrebe budućih misija. Grad ima sve detalje, uključujući i uličnu rasvjetu.



Ima čak i džamiju s čijeg minareta se pet puta dnevno čuje poziv za molitvu.



Baladija može da se menja tako da izgleda kao Gaza, Zapadna obala, Sirija ili Liban, gdje bi izraelska vojska mogla imati angažman.



Cijela baza je puna "zamki" poput lažnih bombi i snajpera.



Akcija kojoj je prisustvovao Miler počela je na 8 kilometara od grada, dok su vojnici provjeravali prisustvo neprijatelja usput. Dio po dio, oni su zauzeli grad, sve pod "paljbom" lažnih snajpera.



2507baza2f

Umjesto da koriste puteve da bi išli od mjesta do mjesta, vojnici se penju jedni drugima na ramena i tako osvajaju zidove, kako bi bili što manje vidljivi neprijatelju.



- Prije 10 ili 15 godina, urbane borbe bile su dio obuke samo specijalaca. Sada je to dio svakodnevne obuke - kaže komandant Rafi šahat.



Ipak, Izraelci znaju da njihova nadmoć neće trajati dugo.


- Sve organizacije protiv kojih se borimo takođe napreduju svakodnevno - kaže Šahat.

blic.rs

Portal Analitika