Politika

Stanković nije dobio potrebnu podršku

25stankovicvdt
I
vica Stanković nije danas izabran za vrhovnog državnog tužioca (VDT), jer nije dobio dvotrećinsku podršku u parlamentu. Za njegov izbor glasalo je 40 poslanika, dva su bila uzdržana, a za izbor bila su potrebna 52 glasa poslanika. Glasanju nijesu prisustvovali poslanici Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije i Pozitivne Crne Gore.
Stanković nije dobio potrebnu podršku
Portal AnalitikaIzvor


Novo glasanje će biti na prvoj sjednici jesenjeg zasjedanja kada će poslanici u drugom krugu glasati za svih pet kandidata koji su ispunili zakonske uslove za tu funkciju.



To su, pored Stankovića, Veselin Vučković, Vesna Gačević Rogova, Miodrag Latković i Dragoljub Strugar.



Za izbor VDT-a u drugom krugu potrebna je tropetinska podrška poslanika.



Stankovića je za funkciju VDT-a predložio Tužilački savjet, a danas je prije plenarnog zasijedanja konsultativno saslušan na sjednici Odbora za politički sistem.



Stanković je na Odboru kazao da na pravosuđe najviše utiče zakonodavna i izvršna vlast iako su dužni da obezbjeđuju nezavisnosti sudstva.



On je naglasio da je profesija koju obavlja tri decenije usko povezana sa funkcijom na koju se kandiduje i smatra da stoga može da doprinese ostvarivanju bolje borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.



Veselin Vučković je već 15 mjeseci vršilac dužnosti VDT-a, nakon što je tadašnjoj tužiteljki Ranki Čarapić istekao mandat.



U prvom izboru za VDT-a krajem prošle godine niko od predloženih kandidata nije dobio potrebnu većinu u Skupštini.

Portal Analitika