Politika

Šabović: Završili smo sa DPS-om

25Sabovicok
Podgorički scenario, odnosno raskid koalicije sa Demokratskom partijom socijalista DPS, odavno zagovaram i na državnom nivou, kazao je za Blic Crna Gora poslanik SDP-a Džavid Šabović.

Šabović: Završili smo sa DPS-om
Portal AnalitikaIzvor

„SDP se nije obrukala u pregovorima s DPS-om o vlasti u Podgorici, naglasio je Šabović i dodao da je SDP održao riječ i odbranio principe.

„Ovo dosad ide dosta dobro. Tražili smo nestranačkog gradonačelnika Podgorice, nisu htjeli. E, završili smo priču s njima. Tu je sad, hvala bogu, stavljena tačka. Hoćemo li sada u Podgorici imati nove izbore ili će SDP sa opozicijom, odlučivaćemo na organima partije“, rekao je Šabović.

Šabović je istakao da ima strah od novih izbora u Podgorici, s obzirom na ono što se desilo u Nikšiću, kada su novi izbori DPS-u donijeli apsolutnu većinu.

„Strah me da će oni to iskoristiti. Zato SDP mora biti oprezan pri povlačenju sljedećeg poteza. Bio bih posljednji koji bi uradio nešto što bi moglo da pomogne DPS-u. Nikada to ne bih učinio, ali ja imam samo dvije ruke, a s jednom se glasa“, tvrdi Šabović.

Koliko god da navija za sklapanje saveza s opozicijom, Šabović se plaši da bi time u ovom trenutku dio birača gurnuli ka DPS-u, jer se „dijelu opozicije ne može iz glave izbaciti priča o vojvodama“.

„Treba još malo da sazri svijest kod ljudi. U opoziciji nisu babaroge, dinosaurusi, nego normalni ljudi, s kojima se ponekad brže dogovorim i bolje slažem nego s nekima iz koalicije kojoj pripadam“, rekao je Šabović.

Ideju o raskidu koalicije s DPS-om na državnom nivou i formiranju vlade sastavljene od predstavnika svih parlamentarnih partija, Šabović je još ranije iznio pred organima svoje partije. Nije sklon tehničkoj vladi, kao što predlaže opozicija.

On kaže da se u praksi pokazalo da takve vlade, sastavljene od profesora i stručnjaka, izazivaju krizu u zemlji. U vladi, kakvu on predlaže, bio bi obuhvaćen čak i DPS, sa najviše ministara, čak četiri, dok bi Demokratski front, SNP, Pozitivna i SDP, imali po dva, a po jednog manjine.

„Mandat takve vlade bio bi godinu, i njen cilj bi bio, uz prethodni dogovor da se zamrzne priča o zastavi, grbu, jeziku, da organizuje poštene izbore. Bez ministara koji imaju pare, angažovanja socijalnih centara, bez socijalnih pomoći, asfalta, zapošljavanja preko noći i ostalog što je bilo. Bez mini-štabova sa spiskovima socijalnog davanja, iz kojih posle pet sati na glasanje izlazi onoliko ljudi koliko fali glasova „,rekao je Šabović, i dodao da su u nekim mjestima mini-štabovi tačno u broj pogodili koliko će koja partija osvojiti glasova.

Šabović kaže da bi volio da predsjednik takve vlade bude predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić.

„I te kako bi bilo dobro da on bude premijer jer se vidi da je principijelan u pregovorima i da ne popušta pod naletima DPS-a“, rekao je Šabović, i zaključio da će vremena biti za taj prijedlog.

Šabović je naglasio da je svjestan da ideja o zajedničkoj vladi ne može odmah da se realizuje.

„Sjećate li se kada su mi iz DPS govorili da sam usamljeni glas u SDP-u.Tako je bilo i za Filipa Vujanovića, prvi sam bio protiv njegove kandidature za predsjednika, pa posle niko iz vrha? SDP-a nije otišao na inauguraciju. Pa sad ovo u Podgorici. Ne može to odmah kako bih ja volio. Mora se dobro sve skuvati da bi moglo da se proguta“, zaključio je Šabović.

Izvor: Blic

Portal Analitika