Region

“Tito lično” u Muzeju istorije Jugoslavije

25t
U
Muzeju istorije Jugoslavije, koji se nalazi u sklopu Kuće cvijeća,  postavio je novu stalnu postavku “Tito lično”, sa 61 ličnim predmetom (i 128 štafeta) bivšeg jugoslovenskog predsjednika Josipa Broza Tita. Izložba, prema riječima Veselinke Kastratović Ristić, prikazuje život Josipa Broza u naznakama, jer je fokusirana na nekoliko tema i mali broj predmeta iz fundusa od oko 200.000 Titovih stvari.

“Tito lično” u Muzeju istorije Jugoslavije
Portal AnalitikaIzvor

“Izložena su odlikovanja, svečana odijela i uniforme, suveniri i pokloni sa putovanja kao i lični predmeti među kojima su igle za kravate, manžetne, dio garderobe, naočare i drugo”, kazala je Ristić i istakla da je Tito “bio počasni građanin 24 grada u svijetu i 682 opštine u Socijalističkoj federativnoj republici Jugoslaviji, a u stalnoj postavci izloženi su neki od ključeva gradova koje je dobio u različitim dijelovima svijeta.

25t1
Ristićeva ističe da je bivši predsjednik svih Jugoslovena “znao lijepo da se odijeva” i da je uz njega uvijek išao krojač, rekla je i dodala da su izloženi predmeti koji odavno nisu bili predstavljeni javnosti – Titovi cilindri i šeširi, luskuzni rekviziti koje je koristio u posjetama engleskoj kraljici, šahu Rezi Pahlaviju ili posjeti Vatikanu. “Licni predmeti govore o Titu i njegovom odnosu prema samom sebi.

Stalna postavka ličnih predmeta Josipa Broza Tita izložena je u Kući cvijeća i podijeljena je na pet tematskih cjelina – “Čovjek sa stilom”, “Susreti”, “Putovanja”, “Hedonizam” i “Druže Tito mi ti se kunemo”. Prema najavama naredne godine Muzej istorije Jugoslavije obilježiće 35 godina od Titove smrti i 70 godina od kada mu je uručena prva štafeta, i sljedeća stalna postavka biće posvećena tim jubilejima.

Pobjeda.me

Portal Analitika