Politika

BLAŽIĆ: SDP će snositi političke sankcije

0107blazic
S
ocijaldemokratska partija kasno je shvatila da su građani, koji su glasali za koaliciju Evropsko lice Podgorice dali glas njima kao opoziciji i sada traže izlaz iz nastale situacije, ocijenio je za Minu profesor Đorđije Blažić.

BLAŽIĆ: SDP će snositi političke sankcije
Portal AnalitikaIzvor

Lider SDP-a Ranko Krivokapić, saopštio je u srijedu da ta partija neće dalje pregovarati sa Demokratskom partijom socijalista u vezi sa formiranjem vlasti u Podgorici, navodeći da su ponovljeni izbori najrealnija opcija.

Blažić smatra da nije iznenađenje što su dvije stranke prestale sa pregovorima.

- Sistemski posmatrano, ako se sagleda šta je bio predmet razgovora, nije ni čudno što više neće pregovarati. To je apsurdno da se u predmetu rasprave o formiranju izvršnog organa raspravlja o pitanjima koja nijesu u nadležnosti lokalne samouprave - kazao je Blažić agenciji Mina.

Kako je rekao, ne može se razgovarati hoće li državni organi, sudovi, tužilaštva i drugi organi raditi svoj posao ili ne.

Blažić je naveo da je besmislica što razgovaju hoće li organi lokalne uprave raditi posao.

On je ocijenio da je SDP došao u nezgodnu situaciju.

- Doveo je u pitanje legitimitet pokušavajući da razgovara sa DPS-om. Svaki pokušaj SDP da formira vlast u glavnom gradu sa DPS-om bio bi nelegitiman i iznevjerio volju građana jer je koalicija Evropsko lice Podgorice kao opozicija dobila određeni broj glasova - naveo je Blažić.

On je ukazao na Ustavnu odredbu koja precizno kaže da se ne može ni jedna vlast priznati koja nije proizašla iz legitimne volje građana na slobodnim izborima.

- Građani su na neposrednim izborima koji su dali glas za ELPG glasali za njih kao za opoziciju. Meni se čini da su oni to kasno shvatili i sad traže izlaz iz situacije koja je nezahvalna za njih - rekao je Blažić.

Prema njegovom mišljenju, najvjerovatnije je da će doći do ponovnih izbora.

- To je jedino drugo rješenje osim da SDP pokuša da formira vlast sa opozicijom, jer su im takav legitimitet građani dali. Koliko vidim, oni nijesu očigledno ni za jednu, ni za drugu varijantu. U tom slučaju, ukoliko nisu ni za jednu ni za drugu onda su jedino rješenje vaneredni izbori -naveo je Blažić.

Ukoliko dođe do izbora, Blažić smatra da će SDP snositi sankcije.

- Čini mi se da će SDP, ma kako izašao na izbore - sam ili u koaliciji - snositi političke sankcije u odnosu na situaciju u koju je sam sebe doveo - zaključio je Blažić.

Portal Analitika