Region

„Krstaš“: Upis u biračke spiskove za izbor Nacionalnog savjeta

2407Krstas
U
druženje Crnogoraca Srbije „Krstaš“ je počelo kampanju unutar crnogorske zajednice, svog članstva i simpatizera, za upis u poseban birački spisak crnogorske nacionalne manjine koji se vrši u lokalnim samoupravama širom Srbije.
„Krstaš“: Upis u biračke spiskove za izbor Nacionalnog savjeta
Portal AnalitikaIzvor


"Upisom u poseban birački spisak Crnogorci u Srbiji stiču pravo da biraju svoj nacionalni savjet radi ostvarivanja prava na samoupravu u kulturi, obrazovanju, obavještavanju i službenoj upotrebi crnogorskog jezika i pisma", navodi se u saopštenu "Krstaša".



Kako navode, žele da "Krstaš" svojim prepoznatljivim programom očuvanja nacionalnog identiteta Crnogoraca u Srbiji bude prisutan putem delegata u budućem sazivu Nacionalnog savjeta. Izbori za sve savjete nacionalnih manjina u Srbiji biće održani u oktobru ove godine.



“Krstaš” je 2010. godine pokrenuo inicijativu za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu u opštinama gdje su ispunjeni zakonom propisani uslovi. Iste godine crnogorski jezik je uveden u Malom Iđošu, dok opština Vrbas to izbjegava i pored imperativne zakonske norme, saopteno je iz Udruženja.



U cilju upisa u poseban birački spisak, kancelarija Udruženja Crnogoraca Srbije „Krstaš“ u Lovćencu je građanima na usluzi svakog radnog dana od 9 do 12 i od 17 do 19 sati. Simpatizeri i pripadnici crnogorske zajednice širom Srbije, koji podržavaju program Krstaša, informacije mogu dobiti putem elektronske pošte na adresi: krstas.cg@gmail.com, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika