Svijet

EBRD neće investirati u Rusiju

2407banka
E
vropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) najavila je da neće biti novih investicija u Rusiju u skorije vrijeme.

EBRD neće investirati u Rusiju
Portal AnalitikaIzvor

Većina predstavnika Upravnog odbora EBRD, uključujući sve države članice EU i nekoliko zemalja van nje, obavijestili su rukovodstvo banke da više neće biti u mogućnosti da odobre nove investicije u Rusiju u narednom periodu, prenosi Tanjug.

Na sajtu EBRD je objavljeno da je to odgovor na prošlosedmični poziv Brisela da sve države članice EU usklade svoje pozicije u Upravnom odboru banke.

EBRD će nastaviti da upravlja portfolijima projekata i da održava odnos prema klijentima u Rusiji. Takođe EBRD će zadržati fizičko prisustvo u zemlji, navedeno je u saopštenju.

Ranije je objavljeno da je 17. jula Evropski savjet zatražio da Evropska investiciona banka (EIB) obustavi potpisivanje novih finansijskih operacija za Rusiju. Pored toga, Savjet je odlučio da se preispitaju svi programi pomoći Rusiji finansirani iz budžeta EU i da se donese rješenje o njihovoj obustavi ili nastavku finansiranja u svakom konkretnom slučaju.

EBRD je prošle godine u projekte u Rusiji uložila 2,5 milijardi USD, a EIB 1,4 milijarde USD. Obim svih programa pomoći Rusiji finansiranih iz budžeta EU, na period do 2020. godine, iznosi 447 miliona eura.

U prvih šest mjeseci ove godine 19 odsto ukupnih investicija EBRD upućeno je u Rusiju, dok je preostalih 81 odsto investirano u 34 druge zemlje.

EBRD je u isto vrijeme realizovala rekordne investicije od 3,6 milijardi EUR u zemlje regiona. Ostvareni projekti ispunjavaju najviše zahtjeve banke, a njena aktivnost je visoko profitabilna.

Portal Analitika