Svijet

Cio grad u karantinu

karantin
C
ijeli kineski grad od 30 hiljada ljudi stavljen je u karantin nakon što je čovjek koji živi u obližnjem selu u lokalnoj bolnici umro od kuge.

Cio grad u karantinu
Portal AnalitikaIzvor

Policija je stari grad Juumen zapečatila prije sedmicu. Zabranjeno je svako kretanje između centra grada i šireg prigradskog područja, a da se odredba ne krši brinu se službenici postavljeni na 10 punktova, piše Independent.

Vjeruje se da nitko u gradu nije zaražen kugom, iako je 151 osoba koja je možda bila u kontaktu s čovjekom koji je preminuo stavljena pod posmatranje.

Državni mediji tvrde da je za muškarčevu zarazu kriv mrmota kojeg je ubio u polju. Dobio je groznicu i primljen je u bolnicu, ali je ubrzo preminuo. Policija je odmah pokrenula proces 'zaključavanja' grada, kako i rodnog sela i polja preminulog.

Zvaničnici su obavijestili da je kuga stavljena pod kontrolu, a izolovano područje ima dovoljno riže, brašna i ulja za do mjesec, ako bude potrebno.

Kuga je bakterijska infekcija koja je u 14. vijeku pobila oko pola evropske populacije i milione nakon izbijanja u Kini u 19. vijeku. Svjetska zdravstvena organizacija identifikovala je kao jednu od svjetskih najsmrtonosnijih zaraznih bolesti.

Iako su danas dostupni antibiotici, bez njih pacijenti mogu umrijeti u roku 24 sata od infekcije. (Portal RTCG)

 

Portal Analitika