Svijet

SAD: Nema dokaza protiv Rusije

2307malezijskiavionok
A
merički obavještajni zvaničnici izjavili su da nema dokaza o direktnoj umiješanosti ruske vlade u obaranje malezijskog putničkog aviona na istoku Ukrajine.

SAD: Nema dokaza protiv Rusije
Portal AnalitikaIzvor

Zvaničnici, koji su tražili da ne budu imenovani, rekli su da je avion najvjerovatnije oboren raketom zemlja-vazduh "SA-11" koji su ispalili proruski separatisti u Ukrajini, a da je Rusija "stvorila uslove" za obaranje aviona naoružavanjem pobunjenika.Viši obavještajni zvaničnik je rekao da je avion najvjerovatnije oboren greškom.

Zvaničnici su rekli da nemaju saznanja da li su Rusi bili prisutni pri lansiranju projektila, a nijesu htjeli da kažu da li su ekipe na lansiranju bile obučavane u Rusiji.

Nešto ranije Stejt department je najavio da će objaviti obavještajne podatke, koji potkrepljuju tvrdnje Vašingtona da je avion Malasyia Airlines u četvrtak oborila raketa ispaljena sa dijela teritorije Ukrajine pod kontrolom proruskih snaga.

Predstavnica za medije Stejt departmenta rekla je novinarima da SAD vjeruju da je avion oborila raketa zemlja-vazduh ruske proizvodnje SA-11, ispaljena sa dijela teritorije istočne Ukrajine, uz granicu s Rusijom.

Američki predsjednik Barak Obama posjetio je holandsku ambasadu u Vašingtonu, gdje je otvorena knjiga žalosti za 298 žrtava nesreće, od kojih su 193 Holanđani.

"SAD se neće zaustaviti dok se ne zadovolji pravda u slučaju obaranja malezijskog aviona iznad istočne Ukrajine", naveo je Obama u knjizi žalosti.

"Riječima se ne može opisati tuga koju svijet osjeća zbog tog gubitka. Ona je još jača zbog dubokih prijateljskih veza naše dvije zemlje", napisao je Obama.

"Vezani tim prijateljstvom, nećemo se smiriti dok ne budemo sigurni da je pravda zadovoljena", naveo je predsjednik SAD.

Portparol Bijele kuće Džoš Ernest prethodno je izjavio da Vašington ne vidi da je još postignut dovoljan nivo saradnje s međunarodnim istražiteljima zaduženim za istragu pada aviona.

Međunarodnim istražiteljima i dalje je potreban potpuno slobodan pristup mjestu pada aviona, rekao je Ernest, pozivajući ruskog predsjednika Vladimira Putina da iskoristi svoj uticaj kod proruskih snaga na istoku Ukrajine i to omogući.

(CDM)

foto:Rojters
Portal Analitika